Debat

Tidligere udenrigsminister kritiserer Anders Fogh, Per Stig og Søren Gade: Det mindste, I kan gøre, er at stille op

Søren Gade og Per Stig Møller har afvist, mens Anders Fogh Rasmussen endnu ikke fundet tid til at medvirke i en uvildig udredning af Danmarks krigsindsats i Afghanistan. Det er ikke godt nok, skriver tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod.

Skiftende regeringer, herunder den jeg selv var en del af, bærer et tungt ansvar for at lære af både de mange fejl og de få succeser i denne langstrakte krig, skriver Jeppe Kofod.
Skiftende regeringer, herunder den jeg selv var en del af, bærer et tungt ansvar for at lære af både de mange fejl og de få succeser i denne langstrakte krig, skriver Jeppe Kofod.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Jeppe Kofod
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg har stor respekt for mine tidligere kolleger Anders Fogh Rasmussen, Per Stig Møller og Søren Gade.

Jeg er imidlertid uenig i Per Stig Møller og Søren Gades beslutning om ikke at deltage, og skuffet over, at Anders Fogh endnu ikke har fundet tid til at deltage, i den Afghanistan-udredning, som Folketinget har bestilt hos forskere fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).* Udredningen blev bestilt i kølvandet på USA's og Vestens kaotiske tilbagetrækning samt Afghanistans kollaps i august 2021.

Efter Kabuls fald i 2021, da jeg var udenrigsminister, havde jeg gode samtaler med Folketingets partier, og der var bred enighed om behovet for at udrede Danmarks 20 år lange engagement i Afghanistan – vores længste krig i nyere tid, fra 2001 til 2021.

Vi skylder os selv og kommende generationer at få hele forløbet i Afghanistan grundigt belyst.

Jeppe Kofod
Fhv. udenrigsminister (S)

Talibans tilbagevenden var dybt smertefuld for alle, der bærer et medansvar for disse to årtiers krigsindsats. Vi var vidner til et monumentalt svigt fra det internationale samfund med USA i spidsen. Som jeg sagde dengang: Det var ikke sådan, vi skulle have forladt Afghanistan.

Men historien om Afghanistan begynder længe før tilbagetrækningen. Allerede kort efter 2001 stod det klart, at verdenssamfundet manglede en realistisk forståelse af situationen og klare, opnåelige mål for indsatsen.

Mit første besøg i landet var i 2005, som ungt folketingsmedlem og valgobservatør ved det første frie valg efter Talibans fald. Siden har jeg besøgt landet flere gange, og hver gang har jeg forladt det mere fortvivlet og mindre håbefuld.

Læs også

Vi har alle et ansvar

Skiftende regeringer, herunder den jeg selv var en del af, bærer et tungt ansvar for at lære af både de mange fejl og de få succeser i denne langstrakte krig. Regeringen og Folketinget sendte danskere til Afghanistan for at løse en opgave, der viste sig umulig.

Krigen har ikke kun kostet mange danske soldaters liv – den afghanske civilbefolkning har lidt ubeskriveligt og gør det desværre stadigvæk. Danmark mistede 44 soldater, men mange flere lever med fysiske og psykiske ar.

Familier, venner og hele det danske samfund fortjener en grundig gennemgang af disse 20 års krigsindsats – især med tanke på, hvad de udsendte og deres familier har gennemgået. Det skylder vi dem. Det er det mindste, vi kan gøre.

Vi har et ansvar for at lære af fortiden, så vi kan træffe bedre beslutninger fremover.

Jeppe Kofod
Fhv. udenrigsminister (S)

Jeg anerkender, at der kan være forskellige synspunkter om vores engagement i Afghanistan, men jeg mener, vi skylder os selv og kommende generationer at få hele forløbet i Afghanistan grundigt belyst.

I marts brugte jeg en halv dag med forskere fra DIIS, der interviewede mig om mine erfaringer som udenrigsminister i tiden op til Kabuls fald og om mit engagement i Afghanistan gennem mange år.

Det var en krig præget af både massiv militær indsats og omfattende humanitær hjælp og genopbygning. Vi har et ansvar for at lære af fortiden, så vi kan træffe bedre beslutninger fremover.

Jeg håber inderligt, at mine tidligere kolleger vil genoverveje deres beslutning og deltage i udredningen.

*I en tidligere version fremgik det, at Anders Fogh Rasmussen har afvist at deltage i udredningen. Det er Altinget blevet gjort opmærksom på ikke er tilfældet, da Anders Fogh Rasmussen og DIIS er i dialog angående hans medvirken.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024