Debat

DUF: Danmark skal leve op til sit ansvar og støtte det unge-ledte civilsamfund i Ukraine

Unge i Ukraine kæmper for deres lands frihed, og på tværs af EU's østlige naboskabsregion går unge forrest i kampen for demokrati, frihed og fred. Deres kamp er vores kamp, skriver Christine Ravn Lund.

Organiserede unge er en central aktør i den demokratiske udvikling i naboskabsregionen, og derfor skal vi i Danmark prioritere samarbejde med dem, skriver Christine Ravn Lund.
Organiserede unge er en central aktør i den demokratiske udvikling i naboskabsregionen, og derfor skal vi i Danmark prioritere samarbejde med dem, skriver Christine Ravn Lund.Foto: DUF
Christine Ravn Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark kan vi ikke tage vores frihed for givet. Der er krig i Europa, og anti-demokratiske bevægelser er en del af vores virkelighed.

Ikke mindst unge i naboskabsregionen er under pres, og mange forlader landene, fordi de ikke ser en fremtid, hvor de er.

Men overalt i naboskabsregionen ser vi samtidig unge tage kampen op mod autoritære kræfter. De er den første generation, som ikke er vokset op med sovjetisk styre, og de organiserer sig og går på gaden for at kræve deres rettigheder.

Det så vi under Maidanrevolutionen i Ukraine i 2014, under fløjlsrevolutionen i Armenien i 2018 og under de voldsomme demonstrationer i Belarus i 2020. Og vi ser det lige nu i Georgien, hvor unge går forrest i protesterne mod, hvad der bliver kaldt ”den russiske lov”.

Unges engagement skal være en topprioritet

Organiserede unge er med andre ord en central aktør i forhold til den demokratiske udvikling i naboskabsregionen, og derfor skal vi i Danmark prioritere samarbejde med dem.

Vi skal arbejde for, at demokratiske unge-ledte civilsamfundsorganisationer har de bedst mulige betingelser for at tage ansvar og skabe den forandring, de ønsker.

Læs også

Det kan vi gøre gennem ligeværdige partnerskaber og udveksling mellem ligesindede danske ungdomsorganisationer.

Det ved jeg fra Dansk Ungdoms Fællesråds medlemsorganisationers arbejde i regionen.

Danske Silba's samarbejde med det belarusiske ungdomsråd muliggør rådgivning og kurser til det hårdt pressede unge-ledte civilsamfund, som blandt andet er udfordret af den manglende mulighed for at operere i Belarus – grundet regimets repressioner – og derfor har de meste ressourcestærke organisationer og individer måtte flygte fra landet og reetablere sig udenlands. Og fra en stribe tilsvarende partnerskaber mellem ungdomsorganisationer i Danmark og i Armenien, Belarus, Georgien, Moldova og Ukraine.

Unge er brobyggere

Partnerskaber og udveksling mellem ungdomsorganisationer er ikke bare fundamentet for demokratisk udvikling. Ligeværdige partnerskaber mellem ungdomsorganisationer bygger også bro mellem Danmark og Naboskabsregionen.

Ikke mindst giver det mulighed for lokale unge-fællesskaber og for meningsfulde ungeliv.

Temadebat

Hvilken rolle skal udviklingsbistanden spille langs Europas østlige grænser?

Henover de seneste år er det danske engagement langs Europas østlige grænser intensiveret, og der er kommet langt flere midler til udviklingsindsatser i øst – blandt andet som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat, hvor vi inviterer centrale aktører til at give deres bud på, hvilken rolle udviklingsbistanden i øst skal spille i fremtiden.

Læs oplægget til debatten her.

Som da unge fra Mykolaiv efter en studietur til Danmark dannede deres egen demokratiske ungdomsorganisation og bad deres borgmester om hjælp til etableringen af et ungdomshus, der kan danne ramme om fællesskab, tilhør og mening for unge dér - på trods af krigens rædsler.   

Som Mykolaiv-eksemplet antyder, er meningsfulde ungeliv er ikke mindst en mangelvare i Ukraine, hvor en af de mange konsekvenser af krigen er affolkning og det såkaldte "brain drain".

Mange byer og landområder i Ukraine står halvtomme tilbage uden rammer, der giver unge en grund til at blive.

Derfor skal Danmark ikke mindst prioritere støtte det unge-ledte civilsamfund i Ukraine, der hver dag gør en forskel og arbejder for at skabe de bedste forudsætninger for et godt ungeliv.

Støtte til det unge-ledte civilsamfund i Ukraine er samtidig helt afgørende for, at unges demokratiske samfundsengagement holdes i gang, og at unge dermed kan inddrages meningsfuldt i den demokratiske genopbygning, når den tid kommer - hvilket igen bliver afgørende for, at unge kan se sig selv som en del af Ukraines fremtid.

Danmark skal gå forrest

I løbet af det seneste årti har Danmark markeret sig som globalt foregangsland i forhold til meningsfuld ungeinddragelse i udviklingssamarbejdet.

Med udsigt til en plads i FN's sikkerhedsråd har vi nu mulighed for at inspirere flere lande til at følge det gode eksempel.

Lad os gå forrest og vise verdens unge, at de ikke er alene, og at Danmark står bag dem for.

Christine Ravn Lund
Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd

Det kan vi gøre med afsæt i sikkerhedsrådsresolutionerne om unge, fred og sikkerhed, der fastslår, at både forebyggelse og løsning af konflikter samt etablering af varig fred netop forudsætter meningsfuld inddragelse af unge.

Vi kan gøre det med troværdighed fra den danske indsats i naboskabsregionen, hvor vi er godt i gang med at sætte nye standarder for ungeinddragelse før, under og efter konflikt.

Det skal vi gøre, ikke på bekostning af arbejdet med meningsfuld ungeinddragelse i resten af verden, men derimod som et led i den samlede danske indsats for meningsfuld ungeinddragelse globalt.  

Så lad os gøre det. Lad os gå forrest og vise verdens unge, at de ikke er alene, og at Danmark står bag dem for. Deres kamp er vores kamp.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Ravn Lund

Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem, Børnerådet, medlem, Trivselskommissionen, næstforkvinde, Center for Ungdomsforskning
BA international business and politics (CBS 2020), Cand.scient.pol (KU)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024