Kræft-direktør: Annonce-boykot bør være en øjenåbner

ØKONOMI: Patientforeningerne skal undgå økonomisk afhængighed af industrien. Det beviser annonce-boykotten mod Høreforeningen, mener Kræftens Bekæmpelse. Forbrugerrådet opfordrer til debat om retningslinjer på området.
Høreforeningen er uenige med leverandører og producenter om, om regeringens stramning på området er en god ide.
Høreforeningen er uenige med leverandører og producenter om, om regeringens stramning på området er en god ide.Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Et skoleeksempel på, hvorfor patientforeninger skal undgå at være økonomisk afhængige af industrien.

Det er reaktionen fra Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, på, at Høreforeningen har mistet en stribe annoncører fra høreapparats-brancen.

"Det er jo et fantastisk indblik, vi har fået her. Og det viser, hvor vigtigt det er, at patientforeningerne sikrer, at de ikke er økonomisk afhængige af industriinteresser," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han vurderer, at sagen langt fra er enestående, men oftest er presset skjult. Han peger på, at det er yderst sjældent, at man som i dette tilfælde får det dokumenteret, at industriens annoncer eller anden sponsering kan være afhængig af, at modtageren mener det samme som industrien på en række områder.

Fakta

Sagen kort: 

I Morgenavisen Jyllands-Posten og i Høreforeningens eget medlemsblad, Hørelsen, har man kunnet læse, at producenter og leverandører af høreapparater over en bred kam og næsten samtidig er ophørt med at annoncere i Høreforeningens medlemsblad.

Producenter og sælgere er uenige med Høreforeningen om regeringens stramning på området for høreapparater.

Høreforeningen er overvejende positiv over for ændringerne, mens industrien er voldsomt kritisk. Blandt andet på grund af den markante nedsættelse af tilskud til køb af høreapparater i privat regi. I artiklerne bekræfter blandt andet brancheforeningen på høreområdet, Leverandørforeningen, at annonce-stoppet skyldes uenighed med Høreforeningen.

Læs artiklen fra Morgenavisen Jyllands-Postent om sagen her.

Læs artiklerne i Hørelsen (side 5) her.

Vestergaard Pedersen: Principiel sag 
Leif Vestergaard mener også, at sagen er værd at lægge mærke til, fordi Kræftens Bekæmpelse for nyligt sammen med Gigtforeningen og Praktiserende Lægers Organisation i Altinget.dk afviste et medlemskab af paraplyorganisationen SmerteDanmark. 

En afvisning, de blandt andet begrundede med, at den nye organisation bliver startet op med midler fra medicinalvirksomheder og et PR-bureau. Læs artiklen her.

Den pointe, mener Leif Vestergaard Pedersen, nu står bøjet i neon i kølvandet på Høreforeningens oplevelse.

"Det må jo ikke være sådan, at foreningen dropper visse holdninger, fordi de frygter at miste en indtægt, foreningen ikke kan undvære. Men man må tage hatten af for Høreforeningen for, at de ikke har bøjet sig for dette pres," siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han understreger, at patientforeninger ikke skal opfatte industrien som fjender, da de langt hen ad vejen ofte har samme interesse i forhold til at sikre patienterne den nyeste og ofte bedste medicin.

Høreforeningens formand, Søren Dalmark, oplyser til Altinget.dk, at den umiddelbare konsekvens er, at foreningens medlemsblad må udkomme med færre sider.

Forbrugerråd: Behov for debat om retningslinjer
Forbrugerrådets seniorrådgiver på sundhedsområdet, Sine Jensen, mener, at Altinget.dks artikler om Copenhagen Health Network, SmerteDanmark og nu sagen om Høreforeningen råber på en debat om retningslinjer for patientforeningers samarbejde med medicinalindustrien.

"Det er utrolig vigtigt, at forbrugerne kan stole på, at patientforeninger ikke bliver styret af industriinteresser. Når folk læser om sygdomme og behandling på internettet, så har folk jo paraderne nede, når er inde på en patientforeningshjemmeside. Her forventer de jo, at informationerne er uvildige og ikke til fordel for eventuelle økonomiske interesser," siger Sine Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sine Jensen

Seniorrådgiver, sundhedspolitik, Forbrugerrådet Tænk, bestyrelsesmedlem, Mellemfolkeligt Samvirke, bestyrelsesmedlem, Dansk Magisterforening
sygeplejerske (1996), cand.mag. i historie og pædagogik (RUC 2001)

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024