Kritik: Myndigheder krænker forskeres ytrings- og forskningsfrihed

MUNDKURV: Ministerier kompromitterer i mange tilfælde forskeres ytrings- og forskningsfrihed, vurderer Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde. Myndigheder afviser kritikken.

Miljø- og Fødevareministeriet afviser, at man med sine kontrakter med universiteter krænker forsknings- og ytringsfriheden for forskere. 
Miljø- og Fødevareministeriet afviser, at man med sine kontrakter med universiteter krænker forsknings- og ytringsfriheden for forskere. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Når universiteter laver aftaler om såkaldt forskningsbaseret myndighedsbetjening skriver de for ofte under på kontrakter med ministerier, der krænker forskeres ytrings- og forskningsfrihed.

Sådan lyder kritikken fra Morten Rosenmeier, der er formand for Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde, som er et stående udvalg under Akademikerne.

“Vi oplever problemet som stort, og mange af de kontrakter, som vi taler om her, indebærer et uacceptabelt og utåleligt indgreb i forsknings- og ytringsfriheden,” siger Morten Rosenmeier, der desuden er professor i ophavsret ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

Forskningsbaseret myndighedsbetjening omfatter aftaler, hvor universiteter mod betaling betjener styrelser og departementer med faglig rådgivning såsom udregninger, rapporter, notater og laboratorieanalyser.

Fakta
Om forskningsbaseret myndighedsbetjening
  • Med en ændring af universitetsloven i 2007 overtog universiteterne opgaven med at udføre myndighedsbetjening.
  • Indførelsen af den nye regel betød samtidigt, at et antal sektorforskningsinstitutter blev indfusioneret med universiteterne.
  • Typisk indgår universiteter og myndigheder fireårige rammeaftaler, som dog opdateres hvert år. Derudover laves der aftaler om konkrete aftaler.
Om UBVA
  • Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA) er et stående udvalg under Akademikerne og varetager akademikernes interesser i ophavsretlige og patentretlige spørgsmål.

Ubetinget tavshed
Særligt når det kommer til formuleringer om tavshedspligt for forskerne, går myndighederne for langt, mener Morten Rosenmeier.

“Nogle af kontrakterne pålægger forskere og universiteter en utroligt vidtrækkende tavshedspligt, som er meget problematisk, og som også er i strid med alskens regler som universitetslov, forvaltningslov og menneskerettighedskonvention,” siger han.

Som eksempler på nogle, der bruger vidtrækkende formuleringer, nævner Professor emeritus Heine Andersen, blandt andet Miljø- og Fødevareministeriet.

Eksempelvis kan man i en kontraktskabelon fra Miljø- og Fødevareministeriet finde formuleringen:

“Leverandøren og dennes personale skal iagttage ubetinget tavshed med hensyn til oplysninger vedrørende ordregivers eller andres forhold, som der opnås kendskab til i forbindelse med opfyldelse af denne kontrakt.”

Afviser pure kritikken
Miljø- og Fødevareministeriets departement svarer i en mail, at der er tale om frivillige rammeaftaler med universiteterne.

“Aftalerne omfatter efter ønske fra begge parter forskellige bestemmelser om ophavsret, offentliggørelse m.v. Disse bestemmelser har karakter af standardvilkår for denne type aftaler og indskrænker efter Miljø- og Fødevareministeriets opfattelse ikke den enkelte forskers ytringsfrihed eller anfægter forskningens uafhængighed,” skriver ministeriet.

Departementet understreger desuden, at man lægger afgørende vægt på, at rådgivningen leveres i fuld respekt for principper om armslængde og metodefrihed.

Læs hele artiklen på Altinget: embedsværk (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Rosenmeier

Professor, Center for Informations- og innovationsret, Københavns Universitet, formand, Dansk Selskab for Ophavsret
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), ph.d. (2001)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024