16 kommuner frygter kæmpetab efter valg af den sikre budgetmodel. Nu skal regeringen give dem lov at vælge om

Et mindre antal kommuner står til at ende som ”sorteper” med store tab, fordi de valgte at budgetterer efter de statslige garantier for økonomien i 2024. Den suppedas vil de have indenrigsminister Sophie Løhdes hjælp til.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) skal nu tage stilling til, om hun vil hjælpe de 16 kommuner, der står til at smæk på næsten en milliard kroner for at have lagt budget ud fra de statslige garantier i 2024.<br>
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) skal nu tage stilling til, om hun vil hjælpe de 16 kommuner, der står til at smæk på næsten en milliard kroner for at have lagt budget ud fra de statslige garantier i 2024.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Bedst som regeringen har hjulpet en række kommuner med deres tab på Skats skæve skøn for grundskyld, så banker nye borgmestre på indenrigsministerens dør med en bøn om ekstraordinær hjælp.

16 kommuner lige fra Nordjylland til hovedstadsområdet lægger disse uger budgetter med udsigt til et større indtægtssmæk på godt 900 millioner kroner i 2027.

Kommunerne har i 2024 valgt at lægge budget efter de statslige garantier for skatteindtægter frem for at satse på en mere gunstig lokal virkelighed.

Den tilgang anses traditionelt for at være det mindst risikofyldte valg, men netop i år står de til at give meget stort bagslag for de forsigtige kommuner.

”Vi har været duksene i klassen, og nu bliver vi straffet. Det er tyveri fra os, som jo bare har fulgt de grundlæggende rammer for kommunaløkonomien,” siger Kenneth Gøtterup (K), der er borgmester i Dragør Kommune.

Statsgaranti og selvbudgettering

Staten har fra 1996 givet kommunerne mulighed for at modtage en garanti for væksten i udskrivningsgrundlaget. Den enkelte kommune skal beslutte, om man vil tage imod garantien, eller om man vil anvende selvbudgettering af udskrivningsgrundlaget.

Statsgarantien indebærer, at en eventuel merstigning i de selvangivne indkomster tilfalder staten og ikke den pågældende kommune.

Omvendt er risikoen ved at vælge selvbudgettering, at en eventuel lavere vækst end garanteret af staten skal finansieres af den kommune, der har valgt selvbudgettering.


Kilde: Aarhus Kommune

Hans kommune står til at tabe indtægter på over 25 millioner kroner, når den endelige bundlinje for 2024 bliver gjort op med et par års forsinkelse.

Kenneth Gøtterup har derfor sammen med borgmestrene fra de 15 andre ramte kommuner nu sendt et brev, som landede på indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhdes (V) bord torsdag.

Her beder de om at få dispensation til at omgøre valget af budgetmodel til såkaldt selvbudgettering. I Hjørring Kommune vil man derved kunne undgå at miste over 100 millioner kroner.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024