De gamle kønsroller gælder stadig i Folketingets udvalg
LIGESTILLING: De traditionelle kønsroller dominerer stadig i Folketingets udvalg, hvor kvinder oftere beskæftiger sig med børn, ligestilling og sundhed, mens mændene tager sig af økonomi og udenrigspolitik. "Pilskævt og stereotypt," mener direktør i Kvinfo.
Daniel Bue Lauritzen
RedaktørDe traditionelle kønsroller, hvor mænd passer på økonomien, og kvinder på børnene, fungerer i 2019 stadig på Christiansborg.
I hvert fald i en lang række af Folketingets udvalg, der for nylig er blevet sammensat igen efter folketingsvalget 5. juni.
Det har resulteret i, at flere udvalg er endt med en ulige kønsfordeling præget af de traditionelle kønsroller. Eksempelvis består finansudvalget af 88 procent mænd, mens der er 72 procent kvinder i ligestillingsudvalget.
Kvinderne har desuden flertal i udvalg som social- og indenrigs-, børne- og undervisnings- og sundheds- og ældreudvalget.
Det er meget sigende om arbejdsfordelingen i Folketinget, at kvinderne har fået flertal netop her, mener Christina Fiig, der er lektor i køn og europæisk politik ved Europastudier under Aarhus Universitet.
"Det er udvalg, der beskæftiger sig med emner, som traditionelt associeres med kvinder. Der er en kønnet arbejdsdeling i Folketinget, som bliver ved med at blive reproduceret," siger hun.
Kunne man ikke forestille sig, at kvinderne selv søger ”omsorgsudvalgene”?
"Det kan være, at kvinderne selv ønsker de udvalg, de oftest ender i, men resultatet er relativt traditionelt. Det bygger på nogle stereotyper om, hvad kvinder og mænd kan og interesserer sig for i politik," siger Christina Fiig.
”Pilskæv og kønsstereotyp”
Den kønnede udvalgssammensætning ærgrer direktør i Kvinfo Henriette Laursen. Hun tror, at Folketingets arbejde ville fungere bedre, hvis der var mere kønsbalance i udvalgene.
"Sammensætningen er pilskæv og kønsstereotyp. Det er en skam, fordi vi ved, at resultaterne i beslutningsfora bliver bedre, jo mere mangfoldigt de sammensættes. Det er dårligt for kvaliteten af udvalgenes arbejde," siger hun.
Kvinfo-direktøren anerkender ikke, at den skæve kønsfordeling kan forklares ved, at mandlige og kvindelige politikere blot ønsker forskellige udvalg.
"Jeg tror, at de kvinder, der sidder i Folketinget, udmærket godt ved, hvor magten er. De ville ikke sige nej til en magtfuld post i Finansudvalget, hvis de blev tilbudt den," siger hun.
Læs hele artiklen på Altinget: Christiansborg, hvor du får endnu flere perspektiver og kommentarer.
Se kønsfordelingen i Folketingets udvalg her (procent)