Arbejdsgivere betaler ansattes fagforeningskontingent

I jagten på medlemmer har 3F og Dansk Metal flere steder haft held med at få virksomheder til at betale for de ansattes fagforenings- og a-kassemedlemsskab. Det svarer til et ekstra tillæg på omkring 1000 kr. om måneden.

I Billund og Kastrup Lufthavn kan bagageportører få betalt deres medlemskab af fagforeningen af deres arbejdsgiver, hvis de er medlem af et FH-forbund.
I Billund og Kastrup Lufthavn kan bagageportører få betalt deres medlemskab af fagforeningen af deres arbejdsgiver, hvis de er medlem af et FH-forbund.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Hvis du er ansat som eksempelvis bagageportør i en af Danmarks to store lufthavne, kan du sandsynligvis få din arbejdsgiver til at betale dit fagforenings – og a-kassekontingent hver måned, svarende til et tillæg på omkring 1000 kr. om måneden oveni lønnen.

Det kræver blot, at du er medlem af et FH-forbund. 

Det er konsekvensen af de lokalaftaler, som blandt andet tillidsrepræsentanter i 3F har indgået i landets to store lufthavne i forsøget på at rekruttere flere medlemmer. 

I Billund Lufthavn har aftalen eksisteret i lidt over et år og gælder for alle medlemmer af FH-fagforeninger som eksempelvis Dansk Metal og HK, mens 3F-tillidsrepræsentanten for nylig har indgået en aftale med bagage-virksomheden Aviator i Københavns Lufthavn om både a-kasse og fagforeningsmedlemskab. 

"Fordelen er, at man ikke selv skal have ekstra penge op af lommen. Det kører automatisk, når man oplyser, at man er medlem hos os," siger Henrik Bay-Clausen, formand for 3F i Kastrup, hvor langt størstedelen af de ansatte dog var medlemmer i forvejen.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Læs også

Også Dansk Metal bruger metoden på flere virksomheder. Der findes ikke noget overblik over, hvor mange steder, men de første aftaler kom i stand tilbage i 2007 i kølvandet på forbuddet mod de såkaldte eksklusiv-aftaler.  

"Aftalerne bliver indgået med virksomheder, hvor der er et godt samarbejde mellem virksomhedens ledelse og tillidsrepræsentanten, og hvor begge parter ser det som en styrke for virksomheden, at alle medarbejdere er organiseret i de fagforeninger, som har aftalt overenskomsten," siger forhandlingschef Keld Bækkelund.  

Under forårets overenskomstforhandlinger var der blandt andet i 3F en heftig debat om, hvorvidt man skulle begynde at indføre særlige goder som for eksempel højere pension eller ekstra fridage kun til medlemmer af FH-forbund i kampen mod de såkaldt gule fagforeninger.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024