Bredt flertal indgår aftale om SOSU-uddannelserne

Med en ny aftale afsættes knap 90 millioner kroner årligt til et permanent taxameterløft til SOSU-uddannelserne. Samtidig styrkes uddannelserne med blandt andet sprogstøtte til eleverne og kompetenceløft af lærerne. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) besøgte tidligere i januar Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) besøgte tidligere i januar Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

I alt 13 initiativer skal skabe øge rekruttering til og gennemførsel på de danske SOSU-uddannelser, ifølge en ny aftale, indgået af et bredt flertal i Folketinget.

Aftalen indeholder blandt andet sprogstøtte til eleverne samt penge til investering i simulationsudstyr og kompetenceudvikling af lærere.

Desuden afsættes 89,8 millioner kroner årligt fra 2025 og frem til at permanentgøre social- og sundhedsskolernes midlertidige taxameterløft.

Taxameterløftet skal give skolerne frihed til lokale initiativer, der skal styrke rekruttering og kvalitet. Midlerne kan for eksempel bruges til mentorordninger, tolærerordninger eller lektiehjælp, lyder det i aftaleteksten.

Regeringen vil derudover indkalde til trepartsforhandlinger om mulighed for at give løn til elever på 25 år eller derover på social- og sundhedshjælperuddannelsen. 

I aftalen understreges, at både offentlige og private arbejdsgivere inden for området skal tage del i uddannelsesopgaven på social- og sundhedsområdet.

Endelig vil aftalepartierne sikre, at folkeskolens afgangseksamen ikke udgør en unødig barriere for, at flere motiverede elever med relevant erhvervserfaring går i gang med en SOSU-uddannelse. Der skal derfor være mulighed for at fravige de gældende krav om en bestået afgangseksamen i folkeskolen med et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i henholdsvis dansk og matematik.

Formand for Danske SOSU-skoler – Bestyrelserne, Per B. Christensen, mener, aftalen vil skabe det nødvendige fundament for skolernes videre arbejde med frafald og rekruttering: 

"Det skaber både tryghed og stabilitet, at skolerne nu ved, hvad de kan regne med i forhold til økonomien. Det er vigtigt, fordi det særligt er indsatser om gennemførelse og samarbejder med oplæringen, skolerne har igangsat for midlerne," siger han i en pressemeddelelse.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024