Analyse af 
Jeppe Højberg Sørensen

Danskers angreb på magthaver viser vejen til forandring i sportens uregulerede verden

Atleterne i mange store sportsgrene har ingen formel magt. Alligevel er det dem, der kan påvirke den idrætspolitiske udvikling mest, hvis de sætter sig for det. Derfor kan det brev, Sofie Junge Pedersen sammen med mere end 100 kvindelige fodboldspillere har sendt til FIFA om forbundets sponsoraftale med oliegigant, potentielt få stor betydning.

Sofie Junge Pedersen er en af afsenderne på det åbne brev til FIFA. 
Sofie Junge Pedersen er en af afsenderne på det åbne brev til FIFA. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jeppe Højberg Sørensen

Den danske landsholdsspiller Sofie Junge Pedersen har sammen med mere end 100 kvindelige fodboldspillere kastet sig ind i en kamp, der kan synes umulig at vinde.

For selv om de ingen formel magt har i det internationale idrætssystem, forsøger de nu at tvinge FIFA til at droppe den indbringende sponsoraftale med den saudiske oliegigant Aramco, fodboldforbundet indgik i april.

Det er med andre ord verdens mest magtfulde fodboldinstitution og verdens sjette største virksomhed mod en samling spillere, der hverken besidder officielle poster eller tidligere har gjort sig i den formelle idrætspolitiske arena.

Alligevel kan det åbne brev, spillerne sendte til FIFA 21. oktober og indledte med ordene ”Saudi Aramco-sponsoraftalen er en fuckfinger til kvindefodbold” vise vejen for forandringer i idrætspolitikken i bred forstand.

Spillernes angreb på fodboldforbundet indikerer nemlig, at de har forstået, hvilken magt de faktisk er i besiddelse af.

I en verden, hvor udøverne er de største finansielle aktiver, kan de nemlig påvirke de idrætspolitiske beslutninger i langt højere grad, end de traditionelt har gjort.

Hvis Sofie Junge Pedersen og co. holder fast i deres kritik og er villige til at tage konsekvenserne af den, kan Aramco-protesterne altså vise sig at være de første skridt på en vej, der måske nok er lang og snørklet, men som kan føre kvindefodbolden, og sporten generelt, i helt nye retninger.

Det er et usædvanligt angreb, spillerne i brevet retter mod FIFA og i særdeleshed det statsejede saudiske olieselskab, Aramco, der efter planen skal agere hovedsponsor for kvindernes VM-slutrunde i 2027.

Spillerne, der blandt andet optræder for en række prominente landshold, slår på det ansvar, Aramco bærer i forhold til den globale opvarmning, og dertil retter de kritik af de menneskerettighedskrænkelser, som finder sted under det saudiske styre.  

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024