Analyse af 
Erik Holstein

De nationalistiske højrepartier er de eneste blå, der flytter stemmer over midten

Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti er i det små begyndt at nappe stemmer fra Socialdemokraterne. Moderaterne taber stemmer over hele pladen.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Truslen er stadig håndterbar og begrænset, men det er noget, man skal holde øje med, hvis man er socialdemokratisk strateg:

Der er igen begyndt at dryppe S-vælgere til det nationalistiske højre. Slet ikke det digebrud, man så i 2001 og 15 år frem, men dog et par mandater, der i sig selv kan være afgørende på valgdagen.

Siden først Henrik Sass Larsen (S) og siden Mette Frederiksen (S) ændrede den socialdemokratiske udlændingepolitik i langt strammere retning, begyndte trafikken af vælgere at ændre retning: Nu gik trafikken fra DF tilbage mod Socialdemokratiet. Det så man ved valget i 2019 og det i 2022, hvor luften var ved at gå helt ud af DF. Samtidig var det næsten ingenting, Inger Støjbergs Danmarksdemokrater evnede at snuppe fra S.

Men nu viser en ny analyse for Altinget foretaget af professor Kasper Møller Hansen ved KU, at DF og DD igen er blevet et alternativ for en mindre gruppe socialdemokratiske vælgere. DF tager 0,5 procentpoint og DD 0,4 procentpoint fra S. Ikke voldsomt mange, men dog 40.000 vælgere siden valget i 2022.

Vigtig egenskab
Nok så interessant: DF og DD er de eneste partier, der trækker stemmer over midten til blå blok. Det er en ekstremt vigtig egenskab.
Det ellers fremstormende Liberal Alliance har siden valget fået en nettofremgang på imponerende 4,1 procentpoint, men her er det kun 0,2 procentpoint, der hentes over midten.

De små bevægelser til trods er de strategiske perspektiver vidtrækkende, hvis tendensen forstærkes: Det var Dansk Folkepartis evne til at trække vælgere over midten, der sikrede et borgerligt flertal i 14 ud de 18 år mellem 2001 og 2019 . Og alt tyder på, at det stadig vil være en betingelse, hvis der igen skal kreeres et blåt flertal.

Løkkes nedtur
Målingen viser samtidig, at Lars Løkke Rasmussens hårdt prøvede Moderaterne mister stemmer til en bred palet af partier. 

Af de fire procentpoint Løkke taber, ryger to tredjedele til blå blok, men noget helt entydigt billede er det ikke. Det gør det svært for Moderaterne at finde en enkelt politisk dagsorden, der kan få partiet ud af krisen. Her drejer det sig snarere om at få stoppet kaos – og få Løkke til at genfinde formen fra valgkampen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024