Analyse af 
Rikke Albrechtsen

Derfor peger pilen på Dan Jørgensen som Danmarks næste EU-kommissær

Her er fem gode grunde til, at det kan blive ministeren for udvikling og klimadiplomati, der sætter sig på den danske plads i EU-Kommissionen de næste fem år.

Bliver det Dan Jørgensen, som Mette Frederiksen peger på som Danmarks næste EU-kommissær? Det er der en del, der taler for.
Bliver det Dan Jørgensen, som Mette Frederiksen peger på som Danmarks næste EU-kommissær? Det er der en del, der taler for.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Mette Frederiksen (S) har nu få dage tilbage, inden hun skal have sat navn på Danmarks næste EU-kommissær. 30. august hedder fristen, som kommissionsformand Ursula von der Leyen har sat for de europæiske regeringer til at spille ind med deres kandidater.

Statsministeren har stadig alle muligheder for at lægge en joker på bordet. Fra Bruxelles bliver der skreget på kvindelige kandidater, som er i gedigen mangelvare blandt de hidtil udpegede.

Alligevel er der gode grunde til, at interessen i Danmark hovedsageligt har samlet sig om minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen (S).

Dan Jørgensen bliver ikke anset som lige så strategisk vigtig for statsministeren som for eksempel erhvervsminister Morten Bødskov

Han vil virkelig gerne

Det er selvfølgelig ikke et argument i sig selv. Men det trækker heller ikke ned, at Dan Jørgensen ikke ligefrem har puttet med sine europæiske ambitioner.

Det har været den dårligst bevarede hemmelighed i Bruxelles, at den tidligere EU-parlamentariker har bedrevet aktiv lobbyvirksomhed i og omkring EU-hovedkvarteret i et godt stykke tid.

Det skal ses i modsætningen til det øvrige hold af danske socialdemokrater med ministererfaring, som anses for at udgøre rekrutteringsgrundlaget til posten. Her er der langt mellem dem, der skiller sig voldsomt ud, hvad gælder interessen for det europæiske samarbejde.

Han har internationalt netværk

Han er blevet kaldt CNN-minister, og der er blevet gjort grin med hans trang til at gnubbe skuldre med verdens VIP’s. Men Dan Jørgensen har unægtelig gjort sit for at opdyrke et internationalt netværk og holde det varmt.

Læs også

Én af mangelvarerne i det danske kandidatlag til posten som EU-kommissær er netop folk med international erfaring og relationer.

Det gælder i særdeleshed i Socialdemokratiet, som vi altså antager, at statsminister Mette Frederiksen (S) fisker i efter sin kandidat. Det gør vi ud fra devisen om, at socialdemokraterne ikke for tredje gang i træk vil forære en så betydningsfuld post væk, efter den de to seneste gange er gået til Radikale. 

En grøn schweizerkniv

Sandsynligvis har Danmark ikke udsigt til en fancy post i EU-Kommissionens cheflag lige under Ursula von der Leyen, som den, Margrethe Vestager de seneste fem år har siddet på som én af tre ledende næstformænd.

Medmindre Mette Frederiksen pludselig skulle beslutte at spille sig selv på banen, er der ingen på hendes S-ministerhold, der har den politiske tyngde til at score den slags post.

Læs også

Dan Jørgensen har til gengæld en profil, som kan fungere på flere af de områder, som kommissionsformand Ursula von der Leyen har sat på plakaten for de næste fem år, og som også passer med danske interesser.

Hendes fokus kommer til at være på at skærpe Europas konkurrencedygtighed, uafhængighed og gennemslagskraft i verden, med energiuafhængighed og grøn omstilling som nøgleord i den vision.  

Selv om Spanien har stillet en stærk kandidat til klimaporteføljen i form af vicestatsminister Teresa Ribera, er det langtfra det eneste job i spændet mellem klima, miljø, energi, forsyning, industripolitik og udviklingspolitik, som kunne ligge godt til både Dan Jørgensen og til Danmark.

Ni år i Europa-Parlamentet – så ved man ét og andet

Det er i disse dage 22 år siden, Dan Jørgensen fik sin debut på den europæiske scene. Dengang var det som ydmyg praktikant for danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet.

Bare to år senere var han tilbage i Parlamentet, nu som folkevalgt, hvor han sad, til han i 2013 blev hentet hjem som fødevareminister. Det betyder noget.

Det er nemlig EU-parlamentarikerne, der til efteråret skal stå for at grille kommissærkandidaterne ved timelange høringer for at teste, om de kan deres stof. Der hjælper det at have siddet ni år der, hvor de nu sidder, når man skal igennem nåleøjet.

Læs også

Mette Frederiksen kan undvære ham

Statsministeren er kendt for ikke at skifte unødigt ud på sit ministerhold eller gå af med ministre, som gør det godt.

Selv om Dan Jørgensen har været et stabilt kort i Mette Frederiksens ministerkabale i både hendes første og anden regeringsperiode, bliver han ikke anset som lige så strategisk vigtig for statsministeren som for eksempel erhvervsminister Morten Bødskov (S), som er den, der ellers har været hyppigst nævnt på rygtebørsen i forbindelse med kommissærudnævnelsen.

Det kan spille ind, når hun nu står over for at skulle sætte sit regeringshold på ny, efter hun har udpeget sin kandidat til kommissærjobbet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024