Kommentar af 
Christian Egander Skov

Egander Skov: Ellemanns analyse er rigtig. Men det hjælper ham ikke

Ellemann har ret i analysen om, at det i overskuelig fremtid er svært at forestille sig en velfungerende blå blok. Men Venstre trives ikke i SVM-regeringen, og en dag skal de hjem til alt det, de har vendt ryggen og som klarer sig så skidt i deres fravær, skriver Christian Egander Skov.

Ellemann er som faderen, der har forladt hjemmet og smækket med døren, fordi børnene ustandseligt kravler i gardinerne. Ingen er blevet lykkelige. Nu hensygner faderen i sit nye hjem, men børnene kravler stadigvæk i gardinerne, skriver Christian Egander Skov.
Ellemann er som faderen, der har forladt hjemmet og smækket med døren, fordi børnene ustandseligt kravler i gardinerne. Ingen er blevet lykkelige. Nu hensygner faderen i sit nye hjem, men børnene kravler stadigvæk i gardinerne, skriver Christian Egander Skov.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christian Egander Skov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Venstre har problemer nok. Formanden er sygemeldt og den seneste meningsmåling fra Epinion viser dybden af partiets nedtur. Partiet er nu kun det tredjestørste borgerlige parti. Tiden i regering kan ende med helt at pumpe luften ud af det gamle parti.

Alligevel kan man glæde sig over en ting. For kigger man på den blå blok, som Venstre forlod, så bliver det stadig mere tydeligt, at der trodsalt var noget rigtigt i Ellemanns analyse. For i en overskuelig fremtid er det vanskeligt at forestille sig en velfungerende blå blok, der udgør et attraktivt alternativ.

Altså: Det fungerer ikke for Venstre, men det fungerer heller ikke for blå blok.

Det er som faderen, der har forladt hjemmet og smækket med døren, fordi børnene ustandseligt kravler i gardinerne. Ingen er blevet lykkelige. Nu hensygner faderen i sit nye hjem, men børnene kravler stadigvæk i gardinerne.

Det fungerer ikke for Venstre, men det fungerer heller ikke for blå blok

Christian Egander Skov

Tænk bare på den næsten farceagtige udvikling i Nye Borgerlige. Partiet indledte sæsonen med et fysisk slagsmål til valgfesten. Herefter ramte den hårde erkendelse partiformand Pernille Vermund, at hendes parti nok aldrig ville blive det, hun havde drømt om: en lidt mindre forskræmt udgave af Det Konservative Folkeparti.

Så tog hun på ferie og efterlod partiet i en frustration og vildrede, der kun voksede, da hun endelig vendte tilbage og proklamerede, at hun nu var kommet i tanker om, at hun slet ikke var sådan en rigtig karrierepolitiker, og derfor lige så godt kunne smide det hele på gulvet.

Arven faldt Lars Boje Mathiesen i hænde. Det unge nationalkonservative, Mikkel Bjørn Sørensen, forlod partiet sammen med en stor del af ungdomsbevægelsen. Tilbage sidder de selvpensionerede rester af Vermunds gamle Nye Borgerlige og de stadig mere strålende sølvpapirshatte, der fabler om skyggeregeringer, corona-vacciner og spontane blødninger.

Der allermest overraskende? Selvom alt dette ligner en dødsspiral, så hænger en stor del af vælgerne ved. Det betyder kort sagt, at et hypotetisk borgerligt flertal må basere sig på et politisk parti, der henter sine politiske eksistensberettigelse i det yderste Thule.

Læs også

Eller hvad med Dansk Folkeparti? Her kælver håbet. Partiet er ved at genfødes som et intellektuelt, nationalkonservativt parti, der ikke har tænkt sig at give ved dørene.

Her kalder man rask væk de nærmeste konkurrenter i Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne for "demokratiundergravende" og "løgnagtige". Samtidig går man i flæsket på De Konservative, hos hvem der angiveligt er lige så lidt konservatisme, som der er rejer i en rejeost.

Fødsler kan være blodige affærer. Her sprøjter det på alt og alle omkring partiet.

De Konservative synes at have lagt sig selv i narkose. Ikke nødvendigvis et dumt træk efter det mildt sagt traumatiske valgnederlag. Den der lever stille, lever godt.

Eller halvgodt, for selvom Venstre går tilbage, må De Konservative nu lide den tort ikke rigtig at høste fremgang. Man er ikke længere andet valget.

Det har uden tvivl at gøre med forhold, der knytter sig partiets situation efter valget, men summa summarum er, at de vælgere nu ikke bare siver fra Venstre, men det traditionelle centrumhøjre i det hele taget.

De vælgere, der flygter fra Venstres politik slår tilsyneladende deres telte op hos Vanopslagh. Liberal Alliance er nu det største borgerlige parti. Meget af det skyldes uden tvivl Vanopslaghs evne til at kommunikere en fortælling om borgerlighed, der placerer ham der, hvor De Konservative kunne have været, hvis de havde været dygtigere.

Liberal Alliance er godt i gang med at positionere sig som partiet for dem, der vil have den rene borgerlige linje. Samtidig rummer partiet rester af en noget umoden liberalisme, der blandt andet giver sig udslag i partiets støtte til liberalisering af narkotika samt – i en situation, hvor mørke skyer trækker sammen over Europa – til et angreb på værnepligt. For LA er pligt lig med tvang. Partiet er for lavere skat og vil slække på indvandrerpolitikken. Der er de ude af trit med mange vælgere, der stemmer på de borgerlige partier.

Og Danmarksdemokraterne? Selvom de mere og mere ligner en fortsættelse af Venstre med andre midler, så er det næppe for meget sagt, at partiet repræsenterer en anden kurs for det borgerlige Danmark end Liberal Alliance. Det blev senest understreget, da partiet sammen med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige gik med i regeringens inflationspakke, mens Liberal Alliance og Konservative gik imod.

Danmarksdemokraterne mangler at finde en form, men de mangler ikke at finde formen. I føromtalte meningsmåling var partiet på niveau med Liberal Alliance.

Med fraværet af Venstre og svækkelsen af De Konservative er der ikke et borgerligt centrum til at tegne en mellemproportional

Christian Egander Skov

Alt dette betyder, at resterne af den borgerlige blok er ikke mindre fragmenteret uden Venstre, end man var med Venstre. Og med fraværet af Venstre og svækkelsen af De Konservative er der ikke et borgerligt centrum til at tegne en mellemproportional.

Hvis man – som jeg – havde forestillet sig, at det borgerlige lederskab måtte udgå fra det klassiske centrumhøjre, ja så må man i det mindste indstille sig på, at man kommer til at vente rigtig længe.

Den blå opposition er nok enige om, at Venstre har svigtet ved at gå i regering, men det er noget uklart, hvad det egentlig er, Venstre har svigtet.

Det kan de så glæde sig over i Venstre. "Vi havde ret!"

Problemet er bare, at de borgerlige ruiner og de engang så frodige blå agre også er Venstres hjem. Partiet trives ikke i SVM-regeringen. En dag skal de hjem til alt det, de har vendt ryggen og som klarer sig så skidt i deres fravær.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024