EU’s nye demokratihammer skal tages i brug for første gang mod nyvalgt ungarsk regering
Ungarn risikerer at blive trukket i EU-midler for manglende kontrol med korruption og et udhulet retssystem, melder EU-Kommissionen, som for første gang vil aktivere den såkaldte retsstatsmekanisme.
Rikke Albrechtsen
EU-redaktørBRUXELLES: To dage efter et valg, hvor ungarerne med et dundrende flertal for fjerde gang i træk gav deres støtte til premierminister Viktor Orbán, kommer selv samme Orbáns regerings omgang med EU-midler under lup.
For første gang nogensinde vil EU-Kommissionen tage et nyt værktøj i brug, der giver mulighed for at tilbageholde EU-penge til et land, hvis der er mistanke om, at pengene ikke ender i de rette lommer. Det annoncerede EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, da hun tirsdag gæstede Europa-Parlamentet.
”Vi har sagt meget klart, at problemet er korruption.”
”Vi vil nu sende en åbningsskrivelse for at iværksætte retsstatsmekanismen,” sagde hun til stor applaus fra EU-parlamentarikerne.
Hvor er pengene?
Den såkaldte retsstatsmekanisme kan aktiveres, hvis Kommissionen vurderer, at der er risiko for, at EU-midlerne forvaltes på en måde, der er sårbar over for korruption, eller hvis et EU-lands retsvæsen er så svagt, at det ikke er sandsynligt, at eventuelle snydere vil blive ordentligt retsforfulgt.
I Ungarns tilfælde har der længe været forlydender om, at begge dele er gældende.
Orbáns skiftende regeringer har i en årrække været under international kritik for at udhule retssystemet. Samtidig har der længe været stor tvivl om, hvorvidt milliarderne fra EU's kasser er endt i de rette hænder – en frygt, der er rettet helt op mod regeringstoppen, efter at Orbáns egne tætte venner har vundet EU-udbud og høstet formuer i EU-støtte.
Landet har også længe været i EU’s antisvindelenhed, OLAF’s, søgelys, fordi Ungarn i en årrække har haft det højeste antal sager om fejlagtig udbetaling af EU-midler.
Utålmodigt EU-Parlament
Det nye demokratikværktøj trådte egentlig i kraft 1. januar 2021, men har aldrig været i brug. EU-Kommissionen har afventet en afgørelse fra EU-Domstolen om instrumentets gyldighed, fordi netop Ungarn flankeret af Polen ville have dommernes vurdering af, om et sådant værktøj var i strid med EU-traktaterne. Det mente Domstolrn ikke, at det var.
Selv om det er flere måneder siden, at afgørelsen faldt, har Kommissionen afholdt sig fra at bruge værktøjet i opløbet til det ungarske valg, der fandt sted søndag.
Det har mødt stor kritik fra Europa-Parlamentet, der også tidligere har truet med at hive EU-Kommissionen selv for EU-Domstolen for pligtforsømmelse.
”EU-Kommissionen er traktaternes vogter, men von der Leyen har gjort håndhævelsen af EU-lov afhængig af nationale valgkalendre,” lød kritikken fra Moritz Körner, EU-parlamentariker fra det tyske liberale FDP tirsdag.
Ikke straffe ungarske vælgere
Samme toner kom fra hans landsmand fra Parlamentets Grønne gruppe, Daniel Freund.
”Det var en strategisk fejl ikke at udløse mekanismen længe før det ungarske valg. Kommissionens manglende handling over for Ungarn har vist wannabe-autokrater i andre medlemsstater, at de nemt kan følge i Orbáns fodspor og bøje demokratiets regler, mens de bruger EU-penge til egen vinding. Kommissionen må nu handle på dagens udmelding og formelt udløse mekanismen,” sagde Daniel Freund.
Den ungarske regering beder til gengæld EU-Kommissionen om at genfinde sin sunde fornuft.
Ifølge det ungarske nyhedsbureau, MTI, opfordrede Orbáns stabschef, Gergely Gulyás, tirsdag Kommissionen til ”ikke at straffe ungarske vælgere for ved valget at have udtrykt en holdning, som ikke passede den”.