Finanslovsforslag får kritik for at cementere klimabistanden på bekostning af de fattigste

En tredjedel af udviklingsbistanden næste år skal øremærkes til grønne indsatser. Problematisk, at det sker på bekostning af de fattigste, mener klimaorganisation. Læs om den og andre prioriteringer i finanslovsudspillet.  

En del af de danske klimaprojekter foregår i Kenya
En del af de danske klimaprojekter foregår i KenyaFoto: Line Høvik Søby
Mikala Satiya Rørbech

Det vakte temmelig meget latter i salen i Eigtveds Pakhus, da man under torsdagens ministeroverdragelse sendte ministerposten for global klimapolitik videre til Lars Aagaard i Klima-, energi- og forsyningsministeriet.

Overdragelsen blev nemlig ledsaget af en fiffig kommentar fra departementet om at ’vi ses jo nok -  for alle ved jo, det er herovre i Udenrigsministeriet, at pengene er.”

Sådan forholder det sig også, når man ser på regeringens forslag til næste års finanslov.

Den globale klimaindsats finansieres fortsat primært af penge fra Udenrigsministeriets konto for udviklingsbistand.

I alt afsættes der cirka 6,2 milliarder kroner af bistanden til det grønne område. Mindst en tredjedel af disse penge skal gå til klimaindsatser, især klimatilpasning i afrikanske lande.

Det svarer til, at en tredjedel af udviklingsbistanden skal gå til klimarelaterede indsatser.

Formålet er at fastholde Danmarks særlige udviklingspolitiske styrke som grønt foregangsland, der er i stand til at levere løsninger i krydsfeltet mellem klima, miljø og udvikling.  

Da Dan Jørgensen tidligere i år fremlagde den udviklingspolitiske redegørelse, var der da også bred politisk  opbakning til at hold fast i koblingen mellem fattigdomsbekæmpelse og klimaindsatser. 

{{toplink}}

At klimaforandringer rammer de fattigste hårdest virker som et mantra, der har bidt sig fast. Alligevel mener Rasmus Stuhr, generalsekretær i CARE, at den kommende finanslov er problematisk.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024