Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Flere af folkekirkens stifter får kritik for “væsentlige” økonomiske regelbrud

Seks af folkekirkens stifter kritiseres af Rigsrevisionen for at give lån uden tilstrækkelig garanti for, at pengene bliver betalt tilbage igen. Haderslev Stift kalder det en “dum fejl”, og stifterne vil nu ændre praksis.  

Arkivfoto: Stifterne har alle oplyst, at de tager Rigsrevisionens kritik til efterretning og vil udarbejde en ny standard for deres udlån.  
Arkivfoto: Stifterne har alle oplyst, at de tager Rigsrevisionens kritik til efterretning og vil udarbejde en ny standard for deres udlån.  Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Seks ud af folkekirkens ti stifter har brudt reglerne ved at give lån uden tilstrækkelig garanti for, at pengene også betales tilbage igen.  

Det konkluderer Rigsrevisionen, som også Kristeligt Dagblad og DR har beskrevet.  

Stifterne er folkekirkens øverste instans og ledes hver af en biskop. Lånene er blevet givet til andre dele af folkekirken – nemlig sogne og provstier.  

Regelbrudenes økonomiske størrelse varierer fra 2,7 millioner kroner i Ribe Stift til 103,7 millioner kroner i Haderslev Stift.  

Lån uden garanti
  • Ribe Stift: 2,7 millioner kroner.
  • Fyens Stift: 4 millioner kroner.
  • Aarhus Stift: 6 millioner kroner.
  • Københavns Stift: 10,1 million kroner.
  • Aalborg Stift: 45,5 millioner kroner.
  • Haderslev Stift: 103,7 millioner kroner.

Kilde: Rigsrevisionen

Stifterne har alle oplyst, at de tager Rigsrevisionens kritik til efterretning og vil udarbejde en ny standard for deres udlån.  

I Haderslev Stift mener man ikke, at fejlen har haft konsekvenser, da der er styr på økonomien i de stiftsråd, som lånene er givet til.  

“På den baggrund er det en dum fejl, at stiftet ikke har bedt provstiudvalgene om at indsende dokumentation for denne kreditstatus. Det er et forhold, som det er nemt at rette op på, og dette vil ske umiddelbart efter det kommende stiftsrådsmøde,” skiver Stiftets driftschef, Lars Kjærgaard, til Altinget.  

Også stiftsrådsformand i København Jens Andersen skriver, at man nu vil rette op på fejlen: 

”Selvfølgelig skal den rette dokumentation være til stede, så vi har taget kritikken til efterretning, og sørger for at indhente den nødvendige dokumentation fremover.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024