Analyse af 
Mikala Satiya Rørbech

Fonde risikerer at miste fradragsret for almennyttige uddelinger

Ekspertudvalget bag nye anbefalinger til sanering af erhvervsstøtten fremhæver fondenes fradrag som et sted, der er penge at hente. De stiller spørgsmål ved samfundsnytten af fondenes almennyttige uddelinger og lægger op til politisk tovtrækkeri om fondenes fradragsordning. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mikala Satiya Rørbech

Mandag eftermiddag landede Frigast-udvalgets rapport med forslag til principper for fremtidens erhvervsstøtte. Udvalget har fået til opgave at komme med anbefalinger til sanering af de nuværende erhvervsstøtteordninger – en urskov af næsten 200 støtteordninger, som årligt koster staten 42 milliarder kroner.

Frigast-udvalgets mandat til at pege på områder, hvor det vil kunne betale sig at sanere erhvervsstøtten, har på forhånd givet kuldegysninger i dele af fondssektoren. Og engagerede fondseksperter har i både Berlingske og Fundats ytret bekymring for, at man måske er i gang med en 'omvendt Robin Hood', hvis man fjerner fondenes fradrag for almennyttige uddelinger for at skaffe penge til blandt andet en lettelse af selskabskatten. 

Den første rapport fra Frigast-udvalget viser, at der er grund til at være på stikkerne. Fondenes fradrag for almennyttige uddelinger fremhæves nemlig som et område, der bør ses nærmere på.  

Fondsbeskatningsreglerne udgør ”en væsentlig del af basen for en prioritering af erhvervsstøtten” hedder det. Ifølge rapportens tal fra finansloven og Skatteministeriet løber de umiddelbare omkostninger ved fondenes fradragsordning op i 4,6 milliarder kroner årligt.

Det skal selvfølgelig ses i sammenhæng med, at fondene efterhånden uddeler langt over 25 milliarder kroner om året til gode formål.

"Men den særlige skatteregel som indebærer, at fonde kan fradrage almennyttige uddelinger, er vokset betydeligt over tid og er i dag langt den største erhvervsstøtteordning,” skriver Frigast-udvalget.

{{toplink}}
Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Læs også

Ordningens udgifter skiller sig desuden ud ved at være vokset markant siden 2010 - fordi fondenes formuer og uddelinger er øget. Det, mener udvalget, kalder på en særligt grundig behandling af ordningen.

Når det er sagt, vil mange nok være lettede over, at Frigast-udvalget ikke kommer med en entydig anbefaling af, om fondsområdet så bør saneres eller ej. I stedet lister udvalget gode argumenter for og imod, og lægger op til en politisk afvejning af argumenterne.

Som argument for at beholde fradraget til fondene, skriver udvalget, at det ”grundlæggende er positivt, når private uddeler midler til almene formål, der gavner samfundet som helhed. Eksempelvis kan uddelinger til forskning føre til højere velstand, og uddelinger til kulturelle formål kan komme mange borgere til gode.”

Fakta
  • Frigast-udvalget har fået til opgave at pege på områder, hvor erhvervsstøtten kan saneres. De skal finde 3,5 milliarder, der i givet fald kan finansiere investeringer i forskning, uddannelse, grøn omstilling  - og skattelettelser.
  • Erhvervsstøtten vedrørende fondes almennyttige uddelinger udgør cirka 17 procent af den samlede erhvervsstøtte på 21 milliarder. som er opgjort efter kontraktlige bindinger.
  • Groft forklaret, lyder regnestykket, at hver gang en fond uddeler 100 kroner til almennyttige formål er de 78 kroner et frivilligt privat bidrag, mens de øvrige 22 kroner er finansieret af staten, fordi fonde er fritaget for at betale almindelig selskabsskat.
  • Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte består af Christian Frigast (formand), der bl.a. er bestyrelsesformand i Axcel, CEO i Heartland Lise Kaae, professor i økonomi Niels Johannesen og lektor i økonomi Jeppe Druedahl.

 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024