Vismænd: Fonde sidder på en væsentlig del af nationalformuen

Gennem de sidste årtier er fondenes formuer vokset til et niveau, der svarer til 60 procent af bruttonationalproduktet viser en ny rapport fra De Økonomiske Råd. Fondene ved godt, at deres styrkeposition kommer med ekstra ansvar, siger ekspert.

De økonomiske vismænd kommentere i deres seneste rapport om dansk økonomi på det betydelige råderum i form af voksende formuer og opsparinger, herunder de værdier, der ligger hos fondene.
De økonomiske vismænd kommentere i deres seneste rapport om dansk økonomi på det betydelige råderum i form af voksende formuer og opsparinger, herunder de værdier, der ligger hos fondene.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Fondenes opsparing og formue udgør en stadig vigtigere del af dansk økonomi. Det fremgår af en ny rapport fra De økonomiske råd, som blev offentliggjort tirsdag. 

Både fondenes formuer og opsparinger er vokset. 

Vismændene har i deres analyse fokuseret på de 20 største fonde og alene blandt dem, er den samlede formue steget fra et niveau svarende til 10 procent til cirka 60 procent af Danmarks BNP fra 2000 til 2023. 

Samtidig er fondenes opsparing oppe på at udgøre to procent af BNP. Det svarer til en femtedel af Danmarks samlede nettofordringserhvervelse, altså opsparing.

På den baggrund konstaterer Vismændene, at de store fonde udgør en ”væsentlig del af nationalformuen”.

Der er flere forklaringer på fondenes store vækst, siger rådgiver Markus Kraft, som i flere år har beskæftiget sig med udviklingen i de danske fonde. For de erhvervsdrivende fondes vedkommende hænger det sammen med at deres virksomheder er steget voldsomt i værdi. 

”Men fondene er faktisk også gode til at forvalte deres kapital, så det giver et godt afkast og forrentning,” siger han.

Som eksempel nævner han Tryghedsgruppen, som også i de år, hvor forsikringsselskabet Tryg ikke har leveret det bedste resultat, alligevel holder hånden under koncernen.

”Der kan jo komme nogle storme, som man ikke er helt forberedt på, som finanskrisen og Covid men generelt har fondene godt styr på deres formuer,” siger han. 

Det stiller krav om en højere grad af transparens og legitimitet og demokratiforståelse hos fondene

Markus Bjørn Kraft
Rådgiver og partner i Kraft og partners

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024