Fondspulje til lokale kulturhuse sprængt af stor efterspørgsel

Uventet stor efterspørgsel har fået Nordea-fonden til at udvide sin pulje til kulturhuse. Det vidner om, at kulturhusene rummer et overset kulturpolitisk potentiale, mener iagttagere.

UNG Kult på Mors er en af de kulturforeninger, der har fået støtte af kulturhuspuljen.
UNG Kult på Mors er en af de kulturforeninger, der har fået støtte af kulturhuspuljen.Foto: Nordea-fonden
Mikala Satiya Rørbech

Oprindeligt var der afsat 25 millioner kroner til udvikling af nye aktiviteter og faciliteter i lokale kulturhuse og foreninger. Men interessen for at få del i Nordea-fondens nye pulje har i løbet af foråret været så stor, at fonden undervejs har besluttet at udvide rammen med 13 millioner kroner ekstra.

Det betyder, at 55 af de i alt 254 ansøgninger er imødekommet.

”I de lokale kultur- og aktivitetshuse rundt omkring i landet ser vi lige nu et kæmpe engagement og en stor lyst til at skabe aktiviteter, der kan bringe os sammen på nye måder,” konstaterer Nordea-fondens administrerende direktør Henrik Lehmann Andersen.  

Kulturhuspuljen er beregnet på at give både kommunale og foreningsdrevne medborgerhuse, foreninger og forsamlingshuse mulighed for at udvikle nye aktiviteter i deres lokalområde. Blandt de ting, som har fået støtte fra puljen, er CO2 besparende fællesspisning, byhaver, foredrag om bæredygtigt byggeri og klimavenlig mad.

Den store interesse for at få del i Nordea-fondens kulturhuspulje betyder imidlertid også, at fire femtedele, altså 80 procent af ansøgningerne, har været forgæves.

De har søgt puljen
  • 65,7 procent af ansøgningerne til Nordea-fonden kulturhuspulje kom fra foreninger.
  • 13,8 procent var kommunale, og resten var fonde og selvejende institutioner.

En del af de støttede foreninger ’bor’ dog i kommunale huse, ligesom der er foreningsdrevne kulturhuse som får et fast kommunalt driftstilskud.

Blandt de støttede projekter fordeler ansøgerne sig sådan:

  • 61 procent er foreninger
  • 26 procent er kommuner
  • 9 procent er fonde
  • 4 procent er selvejende institutioner

 

Jonas Grøn, strategisk rådgiver i landsforeningen Kulturhusene i Danmark, har været med til at rådgive en del af ansøgerne. Han kalder det for ”en kæmpe skam”, at så mange ansøgere er gået forgæves.

”Grundlæggende er det et spørgsmål om, at der ikke tidligere har været så mange fondsmidler at søge.  Mange kulturhuse har overlevet på trods og for meget få midler. Når der så pludselig kommer en pulje, man kan søge, så springer de til.” Jonas Grøn håber dog, at nogle af de gode ideer, der er udviklet, kan blive til noget alligevel.

”Vi har prøvet at hjælpe kulturhusene med at hjælpe hinanden, og håber, at den tid, der er lagt i at udvikle gode ansøgninger, gør, at nogle af de gode ideer derude alligevel bliver til noget, og at både kommuner og fonde kan se ideerne i det,” siger han.

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024