H. C. Andersen og Thuleekspeditionen: Her er Danmark og Grønlands nye pengesedler

Særligt havet og store bedrifter fylder, når Danmark og Grønland i 2028 får nye pengesedler.

Foto: Martin Dam Kristensen/Ritzau Scanpix
Johan Auken Alstrup

Der er stadig nogle år til, at vi skal sige farvel til de broer og arkæologiske fund, der i dag præger vores pengesedler.

Men allerede nu kan Nationalbanken fortælle, hvilke bedrifter og tema der skal påtrykkes de nye sedler, når de går i cirkulation i 2028.

Det oplyses i en pressemeddelelse.

Eventyr og H. C. Andersen, astronomi og Tycho Brahe, Jordens kerne og Inge Lehmann samt Thuleekspeditionen og polarforskeren Arnarulunnguaq bliver de bedrifter og personer, der vil pryde forsiden af næste generation af pengesedler i Danmark og Grønland, mens motiverne på sedlernes bagside får havet som gennemgående tema.

"En pengeseddel kan binde hele kongeriget sammen, både som betalingsmiddel og som symbol. Vores mål har været at finde bedrifter og personer, der repræsenterer det bedste ved vores land og binder fortiden og nutiden sammen," siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen, der var formand for ekspertgruppen, der har udvalgt motiver og tema til sedlerne.

Ekspertgruppen har blandt andet truffet sin beslutning på baggrund af forslag fra 27 museer og uddannelsesinstitutioner samt 76.000 besvarelser af Nationalbankens spørgeskema, der har været tilgængeligt for borgere i Danmark og Grønland.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kultur

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024