Her er 3 nøglecitater fra præsentationen af regeringens sundhedsudspil

Regeringen er klar til indføre et forbud mod salg af tobak til unge født efter 2010, men først skal der løses nogle juridiske problemstillinger. Og så skal en højere aldersgrænse for køb af alkohol spille en afgørende rolle i den nye retning, som regeringen vil sætte for forebyggelsen. Her er tre ting, vi lærte om regeringens ambitioner for børn og unges sundhed fra tirsdagens pressemøde.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede tirsdag aften regeringens længe ventede udspil til en sundhedsreform. I udspillet er der ifølge regeringen lagt op til et paradigmeskifte i forebyggelsesindsatserne til børn og unge.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede tirsdag aften regeringens længe ventede udspil til en sundhedsreform. I udspillet er der ifølge regeringen lagt op til et paradigmeskifte i forebyggelsesindsatserne til børn og unge.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der skal nye boller på suppen, hvis udfordringerne med unges mentale og fysiske sundhed skal forbedres, ifølge regeringen. 

Derfor er regeringen blandt andet klar til at indføre et forbud mod salg af tobak og nikotinprodukter til unge født efter 2010. Men der kan komme juridiske bump på vejen, som kan komplicere planerne, forklarede sundhedsminister Magnus Heunicke ved præsentationen af regeringens udspil til en sundhedsreform tirsdag aften.

Altinget Børn lyttede med på hele pressemødet og har udvalgt tre citater, der viser regeringens ambitioner, og de udfordringer sundhedsministeren kan støde på undervejs i forhandlingerne om en ny sundhedsreform. 

1. Vi skal se hinanden i øjnene og finde ud af, om vi skal løse problemet, eller om vi skal blive ved med bare at tale om problemet. Hvis vi mener, vi skal løse de her problemer og reelt forebygge den fysiske og mentale mistrivsel i den her generation, og hvis vi skal vinde den her generation, så skal der andre boller på suppen.

Magnus Heunicke
Sundhedsminister, Socialdemokratiet

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde allerede før præsentationen af sundhedsudspillet varslet, at han og regeringen var på vej med et paradigmeskifte i forebyggelsesindsatsen for børn og unges sundhed. 

Og på pressemødet lagde ministeren ikke skjul på, at han allerede havde noteret sig, hvordan flere partier i både rød og blå blok allerede løbet af dagen, hvor udspillet blev lækket, havde forholdt sig kritisk til regeringens bærende elementer i paradigmeskiftet: Nemlig en ny grænse for køb af alkohol på 18 år samt overvejelserne om at indføre et forbud mod køb af cigaretter og tobak.

Blandt andet derfor havde ministeren, som citatet viser, en bøn med til partierne om at se på forslagene med friske øjne. 

Altinget forsøgte at få svar på, om ministeren er klar til at indgå en særskilt forebyggelsesaftale med de røde partier og en reform af sundhedsvæsenet i en anden, særskilt aftale. Men i første omgang er planen brede forhandlinger med partierne, og de starter allerede mandag d. 21. marts, lød det fra Magnus Heunicke. 

2. Der er skabt en dårlig kultur omkring vores unge mennesker, hvor vi ser, at når man begynder på en ungdomsuddannelse, så er det ofte ensbetydende med, at så skal man kaste sig ud i meget, meget vild og ukontrolleret alkoholindtag og store drukaftener. Det er der nogle af dem, der er alt alt for unge til. Derfor foreslår vi fra regeringens side en ny retning til forebyggelse.

Magnus Heunicke
Sundhedsminister, Socialdemokratiet

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Børn

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024