IA: Grønland bør have mere udenrigspolitisk albuerum

Grønland bør have lov til at agere mere selvstændigt på den internationale scene, mener Grønland venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit (IA), der vil trække stikket på omstridt mineprojekt.

Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
Andreas Krog

Planerne om i fremtiden at udvinde sjældne jordarter og uran fra Kvanefjeldet i Sydgrønland risikerer at kuldsejle, hvis det venstreorienterede grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA) får den fremgang ved valget til det grønlandske parlament Inatsisartut den 6. april, som en meningsmåling fra januar i år kunne indikere.

Den endelige VVM-undersøgelse for Kvanefjeldsprojektet blev sendt i offentlig høring i starten af januar. Godt en måned senere faldt Grønlands regeringskoalition fra hinanden over uenighed om blandt andet Kvanefjeldsprojektet.

Valg i Grønland

Grønlænderne skal den 6. april vælge 31 medlemmer til parlamentet Inatsisartut. I den forbindelse taler Altinget med de forskellige grønlandske partier om blandt andet deres syn på Grønlands fremtidige forhold til Danmark og rigsfællesskabet samt Grønlands rolle på verdensscenen.

Dette er den fjerde artikel i serien. De tre første blev bragt den 1. marts med partiet Naleraq, den 4. marts med Demokraterne og 18. marts med Siumut.

Koalitionens fald betød, at der blev udskrevet Inatsisartut-valg. Og projektet er blevet en varm kartoffel i valgkampen.

Efter en høringsfase frem til juni er det forventningen at de grønlandske politikere skal tage endelig stilling til om selskabet bag projektet skal have lov til at gå i gang med at etablere minen eller ej.

Betale for kortsigtet gevinst
Hos IA er man ikke i tvivl. Man bør fra politisk hold trækket stikket i 11. time på projektet, som selskabet bag har arbejdet med at få godkendt i mere end 15 år.

”Der er så mange kritiske elementer i det projekt. Selvom man siger, at det kommer til at generere penge til den grønlandske landskasse, så kommer det også til at gå ud over miljøet og vores efterkommere. De kommer til at betale en pris for en kortsigtet gevinst, som har svinet vores miljø,” fastslår IA's formand Múte B. Egede.

Han understreger, at IA ikke er imod råstofudvinding i Grønland generelt. Det er kun Kvanefjeldet, som partiet ikke er begejstret for.

Ligget i skuffen
Råstofudvinding udgør en vigtig hjørnesten i arbejdet med at diversificere Grønlands økonomi og reducere afhængigheden af fiskerierhvervet. En proces, der skal føre til grønlandsk selvstændighed en dag.

For at sætte fart i den proces, så er det tid til at ”åbne skuffen”.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024