K og Dansk Erhverv i fælles opråb: Offentlige indkøbere skal tilbage på skolebænken
Hvis den grønne omstilling af den offentlige sektors milliardindkøb skal realiseres, kræver det en målrettet strategi, som klæder de offentlige indkøbere på til opgaven og løfter deres grønne kompetencer, skriver kommunalordfører Katarina Ammitzbøll (K) og DE-markedschef Morten Jung.
Katarina Ammitzbøll (K) og Morten Jung
Kommunalordfører og markedschef i Dansk ErhvervDet er selvfølgelig vigtigt at drøfte, hvor vi som samfund bedst placerer uddannelser, men mindst lige så vigtig er det at diskutere, hvilke uddannelser vi som samfund har brug for.
Hvordan vi med de rette uddannelser kan understøtte den retning, vi som land gerne vil bevæge os i forhold til den grønne omstilling og samtidig skabe et godt fundament for udvikling af nye grønne løsninger.
Løsninger, der udover at bidrage til indfrielsen af de hjemlige klimaambitioner, desuden kan være afsæt for et nyt eksporteventyr båret af dansk innovationskraft og godt offentlig-privat samarbejde.
Offentlige indkøb spiller en afgørende rolle i klimakampen og bør derfor også fylde mere i uddannelsesdebatten. Hvert år køber det offentlige ind for 355 milliarder kroner. Det svarer til hele 15 procent af vores BNP.
Men trods den store betydning for dansk økonomi, innovationskraft og eksportmuligheder er det begrænset med ECTS-point-berettigede uddannelser i offentlige indkøb.
Offentlige indkøbere skal rustes til at være frontfigurer i den grønne omstilling og til at kunne vurdere, hvornår der reelt er tale om et grønt og klimarigtigt indkøb
Katarina Ammitzbøll (K) og Morten Jung
Kommunalordfører og markedschef i Dansk Erhverv
Indkøbere skal rustes til opgaven
Har vi dygtige offentlige indkøbere, bliver samarbejdet med det private bedre, og som samfund vinder vi på symbiosen i det offentlige-private samarbejde, og måske vi trods vores lidenhed som nation kan bidrage positivt til den globale klimadagsorden på samme vis, som vi har gjort med vindmøllerne.
Vejen til at aktivere potentialet i grønne offentlige indkøb er de offentlige indkøbere. Det er nemlig dem, som i sidste ende afgør, hvad der puttes i indkøbskurven.
Men vi kan ikke forvente, at de offentlige indkøbere uden videre er i stand til at købe grønt ind. Det grønne valg skal gøres nemmere.
Læs også: Regeringen laver grøn efteruddannelse til indkøbere og udbudskonsulenter
Til det er der behov for et kompetenceløft af alle de offentlige indkøbere. De skal rustes til at være frontfigurer i den grønne omstilling og til at kunne vurdere, hvornår der reelt er tale om et grønt og klimarigtigt indkøb. Hvis ikke kompetencer og ressourcer følger med, strander gode intentioner og redskaber i skrivebordsskufferne.
Et kompetenceløft er med andre ord et vigtigt første skridt i retning af grønnere offentlige indkøb, men det er samtidig vigtigt, at løftet ikke bliver forbeholdt de få, som ønsker og har muligheden for at være spydspidser.
Kompetenceløft kræver samarbejde
Indsatsen for at løfte indkøbernes kompetencer skal både rumme dem, der skal lave deres første "grønne" udbud og dem, der har erfaringer med bæredygtige indkøb.
Det er vigtigt, at kompetenceløftet ikke bliver forbeholdt de få, som ønsker og har muligheden for at være spydspidser
Katarina Ammitzbøll (K) og Morten Jung
Kommunalordfører og markedschef i Dansk Erhverv
Den skal således både rumme formaliseret ECTS-point-berettigede uddannelser i "grønne offentlige indkøb" såvel som konkrete vejledninger og værktøjskasser.
Og mindst lige så vigtigt er, at vi står sammen om kompetenceløftet, og at de gode erfaringer deles på tværs af kommunegrænser.
Virksomhederne vil gerne bidrage til den grønne omstilling, og vi ved fra medlemmerne i Dansk Erhverv, at de også gerne ser flere grønne udbud.
Der er et stort potentiale for at drive en grøn udvikling gennem grøn offentlig efterspørgsel. Men vi ved fra erfaringer i blandt andet Norge, at volumen er afgørende, hvis markedet skal flyttes i en grøn retning.
Derfor skal det offentlige stå sammen, og der skal udvikles et fælles sprog og værktøjskasse, som danner udgangspunkter for grønne indkøb. Det skal også afspejles i tilgangen til kompetenceløftet.
Der er behov for at gå sammen og løfte kompetencerne i flok. Kun derved kan vi indfri de danske klimaambitioner.