Konsulenter spiller dobbeltrolle i kommuners handicapsager

KASKETTER: Konsulentvirksomhed har på en gang rådgivet kommuner om billigere indsatser i handicapsager og tilbudt selv at overtage indsatsen for borgeren i samme sager. Problematisk interessekonflikt, vurderer professor.

Konsulentvirksomheders rådgivning af kommuner i sager om borgere med handicap har i flere tilfælde bragt dem i en dobbeltrolle. (Arkiv)
Konsulentvirksomheders rådgivning af kommuner i sager om borgere med handicap har i flere tilfælde bragt dem i en dobbeltrolle. (Arkiv)Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeSimon Lessel

Konsulentvirksomheden Trancit, der hjælper kommuner med at finde besparelser på handicapområdet, har i flere tilfælde haft en dobbeltrolle.

I mindst to tilfælde har en kommune efter rådgivning fra virksomheden sendt borgere i et tilbud, som bliver drevet af Trancit selv. På den måde har konsulenterne tjent penge i samme sag som både rådgiver og leverandør af et socialt tilbud. 

Det viser aktindsigter, Altinget har fået i mails og skriftlig afrapportering fra Trancit i henholdsvis Billund og Vesthimmerland Kommune.

"Problemet er, at der anvendes konsulenter, der har en rolle, som indeholder interessekonflikter og potentielt uvedkommende interesser. Det ville føre til inhabilitet, hvis der var en offentlig myndighed," siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Foto: Grafik af Michael Hernvig

Men fordi reglerne om habilitet kun formelt gælder for offentligt ansatte og ikke konsulenter, så kan de ikke overføres direkte til den konkrete problemstilling.

EL: Serviceloven skal ændres
Det friholder dog ikke kommunen for et ansvar i forhold til at være særlig opmærksom på sådanne interessekonflikter, når den anvender konsulenter.

"Kommunen har en pligt til at foretage en meget mere kritisk vurdering af den rådgivning, som den modtager, når konsulenten har interesser i rådgivningen," siger Sten Bønsing.

På Christiansborg kalder Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj, det for en "skærpende omstændighed," at konsulenter har peget på egne tilbud, når de har skullet hjælpe kommuner med at finde billigere løsninger til borgerne.

"I forvejen er en forretningsmodel baseret på, at man kun får penge, hvis man kan hjælpe kommuner med at finde billigere tilbud, meget problematisk. Sker der så ovenikøbet den her form for sammenblanding af interesser, så bliver det da bare endnu mere problematisk," siger Jakob Sølvhøj.

Dokumentation

Sagen kort

Altinget har gennem aktindsigter afdækket samarbejdet mellem kommuner og de to konsulentvirksomheder Trancit og Brorson Consult om at finde billigere løsninger i konkrete sager på handicap- og socialområdet.

83 kommuner har på nuværende tidspunkt svaret. Af dem har 23 indgået samarbejde med en af de to (i en kommune dem begge) konsulentvirksomheder med henblik på en gennemgang af udvalgte borgersager.

Hovedparten er konktrakterne er baseret på et no cure no pay-princip, hvor konsulenterne først får betaling, hvis kommunen opnår en besparelse i de konkrete sager. Aflønningen af konsulenterne vil i forlængelse heraf kunne blive større, jo større en besparelse kommunen opnår.

De konkrete samarbejder er primært indgået i perioden 2017 og frem. Langt de fleste i 2018 og 2019.

Se hvilke kommuner, der har indgået samarbejde med de to konsulentvirksomheder her.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024