Minister: Korruptionsrisiko får Norge og Sverige til at tøve med at investere direkte i ukrainsk våbenproduktion

Danmark vil gerne have Norge og Sverige til at investere direkte i ukrainske forsvarsvirksomheder, så de kan lave endnu flere våben til Ukraines kamp mod Rusland. Nordmændene er positive men er også optaget af, at norske virksomheder får donations-ordrer.

I juli bestilte Danmark 18 Bohdana-kanoner hos den ukrainske forsvarsindustri, som blev leveret til den ukrainske front i midten af september. 
I juli bestilte Danmark 18 Bohdana-kanoner hos den ukrainske forsvarsindustri, som blev leveret til den ukrainske front i midten af september. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har allerede fået lov til at bruge 2,9 milliarder kroner fra indefrosne russiske aktiver spredt ud over EU-landene til at købe våben og ammunition hos den ukrainske forsvarsindustri, som så kan sendes direkte ud til fronten og hjælpe ukrainerne i deres kamp mod den russiske besættelsesmagt.

Oven i EU-pengene har Danmark selv planer om at bruge 1,3 milliarder kroner fra Ukraine-fonden på direkte investeringer i den ukrainske forsvarsindustri.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar og Beredskab
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar og beredskab kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forsvar og Beredskab

Læs også

Men ukrainerne har produktionskapacitet til meget mere, da den ukrainske regering ikke selv har råd til at udnytte kapaciteten fuldt ud. Derfor lobbyer den danske forsvarsminister ihærdigt for at få andre lande til at investere direkte i ukrainske forsvarsvirksomhed.

De har ledig kapacitet og våbnene kan leveres hurtigt, da de ikke først skal transporteres til Ukraine fra fabrikker i Vesteuropa eller USA.

Troels Lund Poulsen har især to lande i kikkerten, som han gerne så skød penge direkte ind i den ukrainske forsvarsindustri. Det er Norge og Sverige.

Indtil videre tøver begge lande dog med at hoppe på den danske vogn.

Hvad holder de andre nordiske lande tilbage fra at gå med i det danske projekt?

”Det er primært et spørgsmål om hvordan du håndterer korruption. Det er de meget bekymrede for,” forklarer Troels Lund Poulsen, da Altinget taler med ham i et fly på vej hjem fra den internationale donorkonference på den amerikanske militærbase Ramstein i Sydtyskland.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024