Kun København huser en kunstner på flugt: Organisation presser på for national indsats

Få kommuner har erfaring med at hjælpe udenlandske kunstnere, som søger tilflugt grundet frygt for deres sikkerhed i hjemlandet. Men der er behov for, at langt flere danske byer hjælper til, og det kræver økonomisk støtte fra Christiansborg, lyder det fra organisationen Dansk Pen.  

ARKIVFOTO: I løbet af de seneste 15 år har syv kommuner – København, Aarhus, Frederiksberg, Odense, Fanø, Helsingør og Hillerød – givet midlertidigt ophold til udsatte kunstnere gennem fribyordningen.
ARKIVFOTO: I løbet af de seneste 15 år har syv kommuner – København, Aarhus, Frederiksberg, Odense, Fanø, Helsingør og Hillerød – givet midlertidigt ophold til udsatte kunstnere gennem fribyordningen.Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Hundredvis af kunstnere ønsker at søge midlertidigt væk fra deres hjemland grundet frygt for egen sikkerhed – og fra Christiansborg bør man sikre, at flere af dem får midlertidigt ophold i en dansk by.

Sådan lyder det fra organisationen Dansk Pen, som arbejder for at sikre forfatteres ytringsfrihed og står for at koordinere den såkaldte fribyordning i Danmark. Ordningen er international og giver byer mulighed for at hjælpe truede kunstnere, forfattere og journalister. 

”Der er et meget stort behov for, at flere danske kommuner tilmelder sig ordningen. Ventelisten er kilometerlang. Sidst jeg tjekkede, ventede omkring 600 kunstnere på svar internationalt,” siger organisationens generalsekretær, Mille Rode.

Hun fortæller, at kunstnerne typisk søger væk fra hjemlandet, fordi de har tegnet, skrevet eller malet noget, som kan tolkes magtkritisk og risikerer at føre til repressalier.

”Som verden ser ud, bliver antallet af udsatte kunstnere bestemt ikke mindre. Og over hele verden mangler vi byer, som melder sig til ordningen. Derfor bør vi gøre mere for at styrke indsatsen i Danmark,” siger Mille Rode.

Mens staten i eksempelvis Sverige, Norge og Finland giver økonomisk støtte til byer, som melder sig klar til at modtage en kunstner, så løfter danske kommuner opgaven alene. Det er uholdbart, mener generalsekretær Mille Rode. 

Fribykommune
  • Fribykommuner er med i det internationale netværk Icorn (International Cities Of Refuge Network), som kæmper for kunstneres, forfatteres og journalisters ytringsfriheds. 
  • Folketinget gav i 2008 kommunerne mulighed for at tilbyde midlertidigt ophold til udenlandske journalister, forfattere og kunstnere, der forfølges grundet deres virke. 
  • I alt syv kommuner har siden gjort brug af muligheden 
  • I alt 11 personer har fået midlertidigt ophold i en kommune gennem fribyordningen

Ordningen bør støttes på finansloven, så staten giver økonomisk hjælp til de kommuner, som ønsker at huse udsatte kunstnere og forfattere i en toårig periode, mener Dansk Pen.

”Vi har som land et fælles ansvar for at beskytte truede forfattere, kunstnere og journalister, som har brug for et helle. Det mener vi ikke alene bør være en kommunal opgave.”

I løbet af de seneste 15 år har syv kommuner – København, Aarhus, Frederiksberg, Odense, Fanø, Helsingør og Hillerød – givet midlertidigt ophold til kunstnere gennem ordningen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024