Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Mette Frederiksens pensionsforslag er flovt stemmefiskeri

Mette Frederiksen er ude med den lange pensionsfiskestang i håbet om at trække flere stemmer ind. Det er flovt, og flertalsregeringen mister dens berettigelse, hvis partierne opfører sig som oppositionspartier, skriver Bertel Haarder.

Man kan godt reducere takten i forhøjelsen af
pensionsalderen, men derved dræner man finanserne til skade for andre og
vigtigere formål, skriver Bertel Haarder.
Man kan godt reducere takten i forhøjelsen af pensionsalderen, men derved dræner man finanserne til skade for andre og vigtigere formål, skriver Bertel Haarder.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når man sidder i regering, må man tåle at blive overbudt af oppositionspartier. Det lærte jeg i mine 22 år som minister.

Derfor var jeg ikke overrasket over, at SF og især Dansk Folkeparti i maj måned satte spørgsmålstegn ved den aftalte forhøjelse af pensionsalderen i takt med længere levetid.

Det blev dengang af den socialdemokratiske politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen betegnet som "topmålet af uansvarlighed". Og med rette.

Men nu har hans egen formand, statsministeren, gjort nøjagtigt det samme: Hun har raslet med pensionsvåbnet, eller rettere sagt: "Pensionsfiskestangen". For det er rent stemmefiskeri. Flovt stemmefiskeri.

Dermed har Socialdemokratiet sat sig på, hvad der måtte være af økonomisk råderum, så der er langt mindre til velfærd, forsvar og investeringer i fremtiden.

For som tidligere overvismand Michael Svarer siger i Berlingske onsdag, er den indgåede aftale om pensionsalderen "fuldstændig afgørende for sundhedstilstanden på de offentlige finanser".

Læs også

Man kan godt reducere takten i forhøjelsen af pensionsalderen, men derved dræner man finanserne til skade for andre og vigtigere formål.

Vi har jo allerede Arne-pensionen som en rettighed til ikke-nedslidte og den gunstige seniorpension til dem, der faktisk er nedslidt. Sidstnævnte var et risikabelt borgerligt initiativ, der som sædvanligt blev meget dyrere end forventet. Man leger med ilden, når man piller ved pensioneringstidspunktet.

Jeg er varm tilhænger af SVM-regeringen, fordi den er garanten imod, at den slags stemmefiskeri får lov at undergrave Danmarks stærke økonomi.

Derfor er jeg dybt skuffet over statsministerens melding og håber inderligt, at Venstre og Moderaterne holder krudtet tørt og ikke finder på noget tilsvarende for at matche Socialdemokratiet.

Flertalsregeringen mister sin berettigelse, hvis regeringspartierne begynder at opføre sig som oppositionspartier.

Bertel Haarder
Fhv. minister (V)

Den slags stemmefiskeri er så gennemskueligt, at det forhåbentlig ikke hjælper på meningsmålingerne.

Det anstår sig slet ikke for regeringspartier, der altid skal være lidt mere ansvarlige end de øvrige partier.

Flertalsregeringen mister dens berettigelse, hvis regeringspartierne begynder at opføre sig som oppositionspartier og sætter deres troværdighed og finansernes sundhedstilstand over styr.

Jeg mindes Firkløverregeringens opspil til valget i 1987.

Landet havde været ved at gå fallit. Vi havde spinket og sparet, men stod fint i meningsmålingerne. Så begik vi dumheden: Vi slækkede på udgiftsdisciplinen og begyndte at solde.

Vi undergravede ansvarligheden hos vælgerne, hvilket også ærgrede vores støtteparti, de radikale. Og vælgerne belønnede os overhovedet ikke. Vi var meget nær ved at tabe valget, og jeg var selv ved at falde ud af Folketinget. Nu er regeringen ved at gøre noget lignende.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024