Kvinderådet: Det er svært at debattere med folk, der ikke anerkender fakta om ligestilling – men vi skal stadig gøre det

Når vi angribes på, om ligestillingsproblemerne overhovedet eksisterer, og om ikke det også er synd for mændene. Så er vi stadig nødt til at gå i dialog med dem, vi er uenige med. Selvom det er svært, og fakta siger det modsatte, skriver Helene Forsberg. 

Vi skal som organisationer turde modsvare den idé, at kvinder og mænd er ligestillede. Uanset hvor forkert det er, præger den idé debatklimaet, og dermed vores muligheder for faktisk at rykke på uligestillingen og skabe de tiltrængte forandringer, skriver Helene Forsberg og Maria Jose Landeira Østergård.
Vi skal som organisationer turde modsvare den idé, at kvinder og mænd er ligestillede. Uanset hvor forkert det er, præger den idé debatklimaet, og dermed vores muligheder for faktisk at rykke på uligestillingen og skabe de tiltrængte forandringer, skriver Helene Forsberg og Maria Jose Landeira Østergård.Foto: Kvinderådet
Helene Forsberg-MadsenMaria Jose Landeira Østergård

Der graves grøfter, og debatten polariserer i denne tid. Hver femte mand synes, at ligestillingen er gået for langt, mens det samme er tilsvarende for to procent af kvinderne. Mens mange mænd stiller spørgsmål ved ligestilling, er det åbenlyst for de fleste kvinder, at vi stadig er langt fra målet.

Polariseringen i holdninger på tværs af køn er på mange måder bekymrende. Særligt, at vi stadig i Danmark i 2024 diskuterer, om kønnet diskrimination og uligestilling overhovedet findes, når det er veldokumenteret i analyser og fakta.

En polariseret debat er både farlig og ukonstruktiv, og vi ender nemt i en skyttegravskrig mellem kvinder og mænd. Sådan må det dog helst ikke være. Ligestilling handler ikke om at forfordele på baggrund af køn, men om at gøre op med den historiske uligestilling mellem kønnene, der stadig præger vores samfund.

{{toplink}}
Læs også

Det handler nu om at tage de næste skridt sammen i kampen for at opnå reel ligestilling på alle samfundsområder. Men det er svært i et debatklima, der polariserer.

Når mange særligt yngre danske mænd oplever, at ligestilling mellem kønnene er gået for langt, skal vi lytte. Det kan være en udfordring for alle os, der arbejder for kvinders rettigheder og ligestilling og ser, hvordan kvinder stadig rammes af uligestillingen.

Men det ændrer ikke på, at vi er nødt til at være lydhør og anerkende, at der findes forskellige oplevelser og modstridende perspektiver. Kvinder er ikke altid ofre, og mænd ikke altid er voldsmænd. Der er kvinder, som trives, og mænd som har det svært. Det skal vi ikke se bort fra i arbejdet for ligestilling.

Vi skal udfordre de tanker og kræfter i vores samfund, som underkender, at vi stadig ikke har ligestilling, fordi det simpelthen er forkert, og fordi manglende erkendelse af fakta står i vejen for forandring.

Helene Forsberg
Direktør, Kvinderådet

Men i den samtale mangler der ofte anerkendelse den anden vej rundt af det historiske efterslæb, som vi ikke er færdige med at udligne. Kvinder rammes stadig hårdt af den manglende ligestilling, og selvom alle uanset køn for eksempel kan blive udsat for vold, er det veldokumenteret, at graden af vold oftere er mere alvorlig for kvinder.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024