Læger undrer sig over KL

MEDICIN: KL's social- og sundhedsudvalgsformand, Thomas Kastrup-Larsen (S), får hård kritik af lægerne. "Forhåbentlig tegner Thomas Kastrup-Larsen ikke hele KL," siger lægeformand.
700.000 danskere får mere end fem slags medicin samtidig.
700.000 danskere får mere end fem slags medicin samtidig.Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Lægeforeningen skal ikke håbe på hjælp fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), i forhold til at der kommer nationale retningslinjer for, hvordan man på tværs af sundhedsvæsnets sektorer evaluerer og holder tråd i patienternes medicinering.

Sundhedsminister Nick Hækkerup skriver til Altinget.dk, at han er enig med Lægeforeningen i, at det er vigtigt, at der er styr på patienternes medicin. Men opgavefordelen er klar, mener han.

"Det er nu engang lægernes ansvar at sikre, at de patienter, som de har i behandling, får den rette medicin. Og for mig at se bør det være en naturlig del af de praktiserende lægers arbejde, at de fra tid til anden gennemgår patienternes medicin," skriver Nick Hækkerup til Altinget.dk.

Dermed lægger han sig på linje med KL og Danske Regioner, som også skyder Lægeforeningens forslag ned i Altinget.dk onsdag den 9. april.

LÆS: KL og Regioner til læger: Pas jeres arbejde

Lægeforeningen er kommet med forslaget i et nyt medicinudspil, hvor den peger på, at 700.000 danskere får mere end fem slags medicin samtidig, og at medicineringsfejl er meget hyppige. Lægeforeningen mener, at der på landsplan er alt for stor forskel på, hvordan problemet håndteres i kommuner og regioner.

Lægeforeningen mener ikke, at det er klart, hvem der har ansvaret for med mellemrum at evaluere og rydde op i patientens medicin, ligesom det heller ikke ligger fast, hvor ofte det bør ske. Det bør sundhedsvæsenet have en fælles plan for, mener man i Lægeforeningen.

Lægeformand: Der sker meget på ét år
Formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg Michael Dupont er overrasket over den brede afvisning af en mere ensartet model for medicingennemgang.

Han peger på, at medicinforbruget stiger, at der bruges stadig kraftigere medicin, og at der på sygehusene er mulighed for at inddrage en farmaceut for at sikre, at der er styr på patientens samlede medicinindtag. Samme mulighed er der ikke uden for sygehusene, hvor kommunernes syge- og hjemmepleje og de praktiserende læger er inde over patienternes medicin, forklarer han.

"Her skal familielæger håndtere et voksende forbrug af forskellige typer medicin uden at have fået flere redskaber til at håndtere det. De bliver ofte kontaktet af medarbejdere fra kommunerne, som er bekymrede over eksempelvis de mange forskellige pilleglas, som ældre mennesker har stående i medicinskabet efter indlæggelser og ambulant behandling," siger Michael Dupont.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024