Længe ventet musikplan er på trapperne: Her er aktørernes ønsker

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har lovet at få en ny musikhandlingsplan på plads i løbet af foråret. I branchen har man længe ventet i spænding og efterspørger blandt andet øremærkede penge til at styrke talentudviklingen og kortlægge kønsbalancen blandt artisterne. 

ARKIVFOTO. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) tog hul på arbejdet med en ny musikhandlingsplan i januar og forventer at have den på plads inden for to måneder. 
ARKIVFOTO. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) tog hul på arbejdet med en ny musikhandlingsplan i januar og forventer at have den på plads inden for to måneder. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Der er behov for målrettede initiativer til at styrke talentudviklingen i dansk musikliv og sikre vækstlaget, som skal føde morgendagens stjerner.

Det er særligt presserende, fordi prisstigninger og økonomisk usikkerhed gør spillestederne mindre villige til at løbe risikoen ved at hyre mere uetablerede musikere.

Sådan lyder det fra både Dansk Live og Dansk Musiker Forbund.

Organisationerne håber på flere øremærkede penge til at styrke talentudviklingen med den længe ventede musikhandlingsplan, som kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har lovet at lande i løbet af foråret.

Derudover bør der også følge flere penge med, hvis spillestederne for alvor skal sætte ind over for udfordringer med manglende diversitet på spillestedernes plakater, lyder det.

”Vi håber, at man for alvor vil prioritere talentudviklingen, som virkelig har lidt under coronakrisen. Mange spillesteder oplever, at de godt kan sælge billetter til store og etablerede navne, mens folk desværre ikke er lige så optagede af fremtidens stjerner, som ikke er veletablerede endnu,” siger Esben Marcher, der er sekretariatschef hos Dansk Live, og tilføjer:

"Det mener vi skal prioriteres i musikhandlingsplanen ved at sikre midler til at spillestederne booker mindre og nye kunstnere og samtidig gør en indsats for at formidle dette program til nye målgrupper. Ellers frygter vi, at spillestederne vil føle sig tvunget til at prioritere talentudviklingen mindre.”

Ifølge forperson hos Dansk Musiker Forbund Søs Nyengaard er det afgørende at styrke de støtteordninger i musikhandlingsplanen, som er en nødvendig hjælp for vækstlaget. Hun fremhæver særligt Den Nationale Transportstøtteordning og honorarstøtten.

”Det er nødvendigt at sikre flere støttemidler til turnerende musikere og styrke honorarstøtten. Vi kan se, at der har været en udhuling de senere år, som har taget yderligere fart med den nuværende inflation. Det rammer særligt vækstlaget hårdt, og alt for ofte får musikerne alt for lidt i løn,” siger Søs Nyengaard, som dog ikke vil nævne nogen konkrete beløb på, hvor mange ekstra penge der bør tilføres. 

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kultur

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024