Liberal Alliance: En følelse af fattigdom er ikke nødvendigvis faktisk fattigdom
Debatten om økonomisk fattigdom er grundlæggende lidt fjollet i Danmark. Oplevelsen af fattigdom findes i Danmark, men det er ikke nødvendigvis udtryk for faktisk fattigdom. Det bedste vi kan gøre er at sikre borgerne større frihed og mere ansvar, skriver Liberal Alliances socialordfører, Katrine Daugaard.
Katrine Daugaard
MF (LA)Den ekstreme fattigdom i verden ser heldigvis ud til, at være på vej til at forsvinde. For blot 50 år siden levede halvdelen af verdens befolkning i ekstrem fattigdom. I dag er det kun en tiendedel af verdens befolkning, som lever i ekstrem fattigdom.
Den internationale frie handel har ført til, at der er blevet færre og færre fattige i verden. Politiske mål om mindre fattigdom og verdensøkonomien, har båret den globale levestandard et bedre sted hen.
Jeg sidder som dansk medlem i Den Interparlamentariske Union. Her er emnet fattigdom oppe og vende på hvert møde. Særligt efter invasionen af Ukraine rører verdens fattigste lande på sig til IPU-kongresserne.
Da Danmark underskrev FN’s verdensmål i 2015 forpligtede vi os til at halvere den nationale fattigdom i henhold til nationale definitioner inden 2030. Men i Danmark har vi ikke haft en officiel fattigdomsgrænse siden 2015.
Derfor spørger Altinget: Hvordan får vi halveret fattigdom i Danmark?
Du kan se det fulde oplæg for debatten og panelet her.
”Glem ikke os!” er budskabet, og det er da også vigtigt, at vesten husker, at man godt kan fokusere på verdens fattigste samtidig med, at der er krig i Europa.
Ikke alene har vi forpligtet os til det, det er også en god, ædel menneskelig og kristen værdig. Geopolitisk er det også i vores interesse. For mens vesten først havde travlt med at bekæmpe krigen mod terror, og nu er travlt optaget af krigen i Ukraine, så gør Kina i al stilhed sine hoser grønne – særligt i Afrika.
Vi har altså også en sikkerhedspolitisk interesse i, at hjælpe verdens fattigste lande og samtidig hjælpe og inspirere dem til, at vælge demokratiets og frihandlens vej, til et bedre liv og verden. Nøglen til at flere kommer ud af fattigdom er altså i høj grad vækst – også i Danmark.
Mål af fattigdom i Danmark
Hvordan ser det så ud herhjemme? Vi kan hurtigt blive enige som, at dansk kontanthjælp ligger meget langt fra de 1,9 dollars, det vil sige cirka 13 kroner om dagen, som Verdensbanken definerer ”ekstrem fattigdom” ud fra.
Debatten om økonomisk fattigdom er grundlæggende lidt fjollet i Danmark. Økonomisk fattigdom bør tage udgangspunkt i en absolut grænse, hvor man for eksempel arbejder ud fra minimumsbudgetter som dem, Rockwoolfonden udfærdigede.
Uanset hvor man lægger grænsen, så er man nødt til manuelt at sige, at studerende i hvert fald ikke hører med. For hvis man er fattig med x antal tusinde kroner om måneden, så bliver man jo ikke mindre fattig af, at man går til forelæsninger og læser akademiske bøger.
Derudover så er de studerendes tilstand selvvalgt, midlertidig og med en SU, der hører til blandt verdens højeste. Dette sætter netop to streger under, at fattigdom ikke kun handler om kroner og øre, men også om oplevelsen af muligheder i tilværelsen.
En oplevelse af fattigdom
Liberal Alliance mener, at oplevelsen af fattigdom findes i Danmark. Den opleves af folk, som føler, at de ikke kan flytte sig nogen steder hen i tilværelsen, og som ikke oplever, at de kan ændre på deres situation. At de er henvist til en statistrolle i eget liv.
Vi mener, at oplevelsen af fattigdom findes i Danmark. Den opleves af folk, som føler, at de ikke kan flytte sig nogen steder hen i tilværelsen
Katrine Daugaard (LA)
Socialordfører
Den slags findes også for dem med så høje ydelser, at de er fri af enhver økonomisk fattigdomsgrænse.
Der er dog i disse tilfælde tale om en følelse af fattigdom, måske på grund af egne forbrugsvalg, ikke faktisk fattigdom.
Det er derfor meget underligt at diskutere fattigdom på baggrund af et fordelingsmål som for eksempel halvdelen af medianindkomsten.
Relativ fattigdom er bare et ulighedsmål. Liberal Alliance synes ikke at ulighed i sig selv er specielt interessant – det handler om mulighed for gode liv til alle.
Det er vigtigt i et rigt land som Danmark at huske på, at det ikke nødvendigvis er dem med flest penge, der lever det bedste liv. Derfor kæmper Liberal Alliance fortsat for en bedre velfærd, der gennem fri og fair konkurrence har borgeren i fokus og sikrer større frihed og ansvar til alle danskere.