Lukning af muslimske friskoler sender lærere i langtidsledighed

Trods mangel på lærere har undervisere fra lukkede muslimske friskoler vanskeligt ved at komme tilbage i arbejde. De føler sig stemplet, og mange overvejer helt at fjerne skolerne fra CV’et, lyder det fra fagforening.

Siden 2017 er fem muslimske friskoler lukket efter at have fået trukket den offentlige støtte. Lukningerne har sendt flere lærere ud i langtidsledighed, og mange føler sig stigmatiserede. 
Siden 2017 er fem muslimske friskoler lukket efter at have fået trukket den offentlige støtte. Lukningerne har sendt flere lærere ud i langtidsledighed, og mange føler sig stigmatiserede. Foto: Martin Dam

Årelang arbejdsløshed blev konsekvensen for Fidahije Saliji, da Nord-Vest Privatskole i København fik trukket sit økonomiske fundament væk under sig og var tvunget til at lukke.

Forinden havde Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) stillet særligt skarpt på skolen ved at skrue op for antallet af uanmeldte kontrolbesøg og bedt skolen redegøre for, hvordan den efterlevede friskolelovens såkaldte friheds- og folkestyrekrav.

Muslimske friskoler i Danmark
  • I dag findes der 24 aktive muslimske friskoler i Danmark.
  • I 2020 gik der 4.548 elever på muslimske friskoler i Danmark
  • Antallet af skoler toppede i 2017 med 27 skoler, ligesom det også var året, hvor flest børn var tilknyttet en muslimsk friskole med et samlet elevtal på 5.181.
  • Siden 2017 er fem muslimske friskoler lukket efter at have fået trukket den offentlige støtte. 
  • Det er Roser Skolen og Al Salam Skolen i Odense, Iqra Privatskole og Nord-Vest Privatskole i København samt Lykkeskolen i Aarhus, som er lukket siden 2017. 
  • Samlet gik der 993 elever på de fem skoler, da de lukkede. 
  • I 2020 gik der 4.584 elever på muslimske friskoler i Danmark. Cirka 121.000 elever går på en fri grundskole i Danmark.

Kilde: Dansk Friskoleforening

Det skyldes blandt andet, at styrelsen tidligere på et uanmeldt besøg havde fundet undervisningsmateriale om militant jihad i skolens kopirum, og at skolens økonomi trak tråde til islamiske organisationer i udlandet.

Stemningen var kaotisk, da Fidahije Saliji sammen med resten af lærerstaben fik besked om, at ledelsen ikke så andre muligheder end at meddele forældre og lærere, at skolen måtte lukke øjeblikkeligt. Men det var ikke frygten for arbejdsløshed, der trængte sig på.

Med en lang videregående uddannelse på CV’et og visheden om mangel på lærere ville det ikke blive et problem. Overhovedet, tænkte hun.

”Med en kandidatgrad kunne jeg ikke forestille mig, det ville blive et problem at finde arbejde. Men mine forventninger var for høje. For det skete intet. Jeg fik kun afslag,” siger Fidahije Saliji.

Med tiden følte hun sig overbevist om, at Nord-Vest Privatskole hang over hende som et stort advarselssignal, når hun søgte job på andre skoler. Hun sendte stakkevis af jobansøgninger, men kun enkelte gange blev hun indkaldt til samtale.

Når det endelig skete, har hun oplevet, hvordan der gik et suk gennem lokalet, når hun nævnte sin tidligere arbejdsplads.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024