Mænd sidder stadig tungt på de vigtigste poster i kommunalpolitik
LIGESTILLING: Kvinder er markant underrepræsenteret i kommunernes magtfulde økonomiudvalg i forhold til deres andel af pladser i byrådene. "Ligestillingen i kommunalpolitik har flyttet sig uendeligt langsomt," mener ekspert i køn og politik.
Daniel Bue Lauritzen
RedaktørSimon Lessel
RedaktørDa de nye byråd blev sammensat efter sidste efterårs kommunalvalg, var det med flere kvinder end nogensinde på taburetterne.
Næsten hvert tredje nyvalgte byrådsmedlem var kvinde, men endnu har fremgangen ikke slået igennem til kommunernes mest centrale politiske poster.
I de magtfulde økonomiudvalg er mændene nemlig fortsat kraftigt overrepræsenteret, og det gælder også sammenlignet med antallet af pladser i byrådssalene.
Det er blot hvert fjerde økonomiudvalgsmedlem, der er kvinde. Og det er en markant mindre andel end i kommunalbestyrelserne, hvor kvinderne sidder på én ud af tre pladser.
I syv af landets 98 kommuner er økonomiudvalgene blottet for kvinder, mens hele 29 kommuners økonomiudvalg blot har ét kvindeligt medlem.
Det viser en gennemgang af landets kommunalbestyrelser og økonomiudvalg, som Altinget har lavet.
Kvinder er for uerfarne
Misforholdet mellem antallet af kvinder i de magtfulde udvalg og i byrådene skyldes ifølge professor ved Aalborg Universitet og ekspert i køn og politik Anette Borchorst, at kvinderne ofte mangler den politiske erfaring, der fungerer som adgangsbillet til de tungere poster.
"Ligestillingen i kommunalpolitik har flyttet sig uendeligt langsomt både generelt og i økonomiudvalgene. Det kan skyldes, at kvinderne taber det magtpolitiske spil, blandt andet fordi de er kommet senere ind i politik," siger hun og fortsætter:
"Samtidig har kvinder ofte en kortere politisk historie, fordi de ikke så hyppigt bliver genvalgt. Det kræver en vis anciennitet for at komme ind i de magtfulde udvalg."
Hun peger desuden på, at kvinderne i kommunalpolitik, nøjagtig som det er tilfældet på Christiansborg, oftere lander pladser i de blødere, men betydeligt mindre magtfulde udvalg.
"De er kommet ind i det, man kalder kvindetypiske områder; altså de sociale områder. Der sidder de selvfølgelig på mange af pengene, men det er klart, at den reelle magt ligger i økonomiudvalgene."
Silkeborg-politikere: Fravær af kvinder er ikke et problem
Silkeborg er en af de kommuner, hvor økonomiudvalget udelukkende består af mænd, selv om der sidder kvinder på seks af kommunens 31 pladser i byrådet.
Men hverken Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V), eller formand for socialudvalget Helle Gade (S) ser fraværet af kvinder i økonomiudvalget som et problem. Sidstnævnte benyttede ellers en del af sin egen valgkamp til at kæmpe for flere kvinder i søhøjlandets byråd, blandt andet fordi hun mener, at det vil give en bedre dynamik.
"Det vigtigste er, at der er en bred repræsentation fra de forskellige partier, og at man så i baglandet får talt tingene ordentligt igennem," siger Helle Gade, der selv afviste tilbuddet om en plads i økonomiudvalget.
Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V), mener heller ikke, at fraværet af kvinder er decideret problematisk. For ham er det nærmere et udtryk for en tilfældighed, der yderligere kan forklares af, at ikke alle partier i byrådet har kvindelige repræsentanter. Borgmesteren argumenterer for, at der er flere måder at sikre mangfoldigheden i et udvalg på.
"Jeg mener, at det er lige så vigtigt, at der sidder nogle unge, som at der sidder nogle kvinder," siger Steen Vindum.
Et spørgsmål om interesser
Også i nabokommunen Skanderborg er økonomiudvalget domineret af mænd. Her udfyldes blot en enkelt af i alt ni pladser af en kvinde. Det er en lille fremgang siden perioden før seneste kommunalvalg, hvor alle pladser i udvalget var besat af mænd.
Kommunens socialdemokratiske borgmester, Jørgen Gaarde, mener, at den ulige kønsfordeling kan forklares med, at byrådsmedlemmerne fagligt har forskellige interesser.
"Det er sådan, at det er forskelligt, hvad der tiltrækker byrådskollegerne arbejdsmæssigt. Nogle har meget stærk interesse i at arbejde med relativt overskuelige arbejdsområder, mens andre gerne vil beskæftige sig med mere overordnede problemstillinger," siger borgmesteren.
Det mener professor Anette Borchorst dog ikke nødvendigvis er helt rigtigt.
"Vi ved ikke, hvor kvinderne foretrækker at sidde, men min antagelse vil være, at de går ind i politik for at få indflydelse og dermed også går efter de magtfulde udvalg."
Greve-borgmester: Kvinder bliver spurgt, om de nu også er klar
Greve er den eneste kommune i Danmark, hvor flertallet i økonomiudvalget består af kvinder. Her deler kvindelige politikere fem af i alt ni pladser.
Ifølge kommunens borgmester, Pernille Beckmann (V), hænger det primært sammen med udfaldet af valget. Men det er også et spørgsmål om, at der er blevet skabt en positiv kultur omkring kvinder med ansvarsposter i kommunen.
"Jeg har oplevet, at kvinder i andre kommuner bliver spurgt, om de nu også er klar, når de byder sig til. Hvad med familien, og har du ikke små børn? Det er en klassisk kommentar i politik, men den møder de ikke hos os," siger hun og fortsætter:
"Det er ikke noget, vi taler om, og mændene får ikke lov at sige sådan hos os. Når nye kvinder byder sig til, spørger de også selv: Hvad med børnene? Så siger jeg: Ja, hvad med dem? Det er ikke noget, vi italesætter som et problem."
Se kvindernes andel af pladser i din kommunes byråd og økonomiudvalg
(Klik i menuen over Danmarkskortet)