Pia Olsen Dyhr vil forhandle ny pensionsalder med Mette Frederiksen "hurtigst muligt"

Spørgsmålet om danskernes pensionslader er for vigtigt til at blive en "kastebold" i SVM-regeringen, mener Pia Olsen Dyhr. Hun opfordrer regeringen til starte forhandlinger om nyt velfærdsforlig med det samme.

Pia Olsen Dyhr og SF's pressemøde blev afholdt på Provstegaardsskolen i Odense. Det skyldes, at partiet vil afsætte otte milliarder kroner til bedre forhold for børn.
Pia Olsen Dyhr og SF's pressemøde blev afholdt på Provstegaardsskolen i Odense. Det skyldes, at partiet vil afsætte otte milliarder kroner til bedre forhold for børn.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Pia Olsen Dyhr og SF stempler nu for alvor ind i den politiske debat om pensionsalder, som statsminister og S-formand Mette Frederiksen startede i sidste uge.

På et pressemøde i Odense tirsdag lod hun forstå, at SF er klar til at trykke på den grønne knap, når Folketinget til næste år skal stemme om at hæve pensionsalderen til 70 år, som det er planlagt i velfærdsforliget fra 2006.

Det kræver dog, at SF – inden afstemning i folketingssalen – er med i en ny politisk aftale, der opdaterer det nuværende velfærdsforlig og gør det mere "socialt retfærdigt".

Den stigende pensionsalder skal ikke gælde alle

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partiformand

Det fortalte SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på et pressemøde tirsdag formiddag i kølvandet på partiets sommergruppemøde i Odense.

"Hvis vi skal stemme for en stigning af pensionsalderen til 70 år, så ser vi, ønsker vi og kræver vi, at regeringen indkalder til forhandlinger om en ny velfærdsaftale hurtigst muligt, og inden afstemningen skal finde sted," lød det fra Olsen Dyhr, der tilføjede:

"For helt ærligt: Befolkningen har behov for tryghed og ro om noget så centralt som pensionsalderen. Emnet er alt for vigtig til at blive en kastebold i SVM-regeringen."

SF er ikke en del af det gældende velfærdsforliget fra 2006, der dikterer, at pensionsalderen stiger i takt med, at danskerne lever længere.

Læs også

SF er klar

På pressemødet lod Pia Olsen Dyhr forstå, at hun blev glædelig overrasket, da Mette Frederiksen i sidste uge skød den politiske sæson i gang med en meldingen om, at Socialdemokratiet er klar til at bremse den automatiske stigning i pensionsalderen.

Konkret vil Socialdemokratiet næste år stemme ja til at forhøje folkepensionsalderen til 70 år som planlagt. Men når det er gjort, vil partiet genforhandle velfærdsforliget fra 2006, der dikterer, at pensionsalderen stiger i takt med, at danskerne lever længere.

Det skal dog ske i den omvendte rækkefølge, hvis SF skal bakke Socialdemokratiet op og stemme ja, når afstemningen kommer på Folketingets dagsorden i 2025, forklarede Pia Olsen Dyhr.

Hun mener, at Socialdemokratiet "nøler" ved ikke at tage forhandlingerne om velfærdsforliget inden afstemningen.

"I skal ikke være i tvivl om, at SF er klar," lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Selvom Socialdemokratiet er i regering, har Mette Frederiksen afstået fra at komme med et konkret bud på, hvordan en ny pensionsmodel kan se ud.

Det skyldes, at det alene er Socialdemokratiet og ikke den samlede SVM-regering, der står bag meldingen.

Da Socialdemokratiet i sidste uge præsenterede forslaget på et pressemøde, ville statsministeren derfor heller ikke svare på, om der vil komme et konkret udspil og en dertilhørende finansiering på denne side af et folketingsvalg.

Læs også

Flere på Arne-pension

Hvis SF skal være med i en ny velfærdsaftale, der sætter rammerne for fremtidens pensionsalder, vil hun møde op til forhandlingerne med en række klare krav.

Blandt andet kræver hun, at "alle, der ikke kan arbejde frem til pensionsladeren, og som er nedslidte fysisk eller psykisk, skal have nogle værdige exit-muligheder og nogle gode år på pension".

"Sagt med andre ord: Den stigende pensionsalder skal ikke gælde alle," lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Konkret foreslår hun, at "Arne-pensionen eller seniorpensionen" gøres "meget mere fintmasket, så flere, der får brug for det, bliver samlet op".

Det kan – ifølge SF-formanden – gøres ved at "fastfryse" alderen, det kræver at få Arne-pension, "så den langsomt udvides, når pensionsalderen stiger".

En anden mulighed er at udvide ordningerne, så "flere kan komme ind på en seniorpension eller en Arne-pension".

"Det er vigtigt for os, at alle får en forsikring, hvis de er nedslidte inden pensionsalderen. Hvis Socialdemokratiet er klar til at genoprette den sociale balance, så skal der ikke være tvivl om, at så er SF klar," lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Læs også

Flere penge til velfærd

Et tredje afgørende punkt for SF i de måske kommende forhandlinger om et nyt velfærdsforlig er, at flere penge i det økonomiske råderum, der blandt andet er sikret via den automatiske stigning i pensionsalderen, går til velfærd.

Hun mener nemlig, at "kontrakten" bag det velfærdsforliget fra 2006 er "blevet brudt" af skiftende politiske flertal.

"De penge, der skulle bruges til at investere i velfærden, er ikke alle blevet brugt i velfærden," lød det fra Pia Olsen Dyhr, der fortsatte:

"Så for os er det vigtigt, at det penge, der kommer ekstra i råderummet – vi taler om 58 milliarder i 2030 – rent faktisk bruges til det, vi har lovet danskerne, hvis pensionsalderen stiger: Bedre velfærd, men også pensionsmuligheder for dem, der ikke har mulighed for at gå senere pension."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024