Mette Frederiksen advarer efter Afrika-udspil: "Vi kan ikke fortsætte som nu"
DEBAT: Både for Afrikas, migranternes og vores egen skyld bliver vi nødt til at stabilisere det afrikanske kontinent. Det er tid til at tænke stort og nyt, skriver Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
SprogkonsulentAf Mette Frederiksen
Formand for Socialdemokratiet
Jeg var 18 år, da jeg første gang rejste til Afrika. Vi var to, der tog afsted, og vi oplevede både alt det fantastiske og alt det forfærdelige, der præger kontinentet.
Gæstfriheden, hjertevarmen og den smittende livsglæde. Menneskene, naturen og kulturen. Det har fået mig til at vende tilbage igen og igen.
Mange har det sådan med Afrika, at de enten bliver bjergtaget, eller også kan de ikke holde det ud og kommer aldrig tilbage. Jeg tilhører den første gruppe. Jeg elsker Afrika.
Vi skal tænke nyt, og vi skal tænke stort. Vi skal løfte Afrika.
Mette Frederiksen
Formand for Socialdemokratiet
Nødvendigt at stabilisere Afrika
Derfor gør det ondt, at Afrika også er ekstrem fattigdom, børnearbejde, ulighed, utryghed og unge uden fremtidsudsigter.
Flere af landene er skrøbelige stater med svage institutioner, der er plaget af korruption og inkompetence.
Det kan ikke undre nogen, at mange afrikanere søger væk. Især de unge higer efter et bedre liv nordpå. Alene i Nigeria ønsker næsten hver anden over 15 år at forlade deres hjemland.
Mange af dem, der når hertil, får en barsk tilværelse. De lever som illegale migranter uden rettigheder og under kummerlige kår.
Både for Afrikas, migranternes og vores egen skyld bliver vi nødt til at stabilisere det afrikanske kontinent.
Vi kan ikke hjælpe alle i Europa, men Europa kan hjælpe flere end i dag, hvis vi nytænker hjælpen. Netop nu har vi muligheden.
Invester i Afrika
Briterne forlader – desværre – EU, og vi skal i gang med at forhandle et nyt syvårigt budget i Unionen. Det giver os, der ønsker en bedre og bæredygtig fremtid for Afrika, en chance for at gentænke den måde, vi bruger pengene på.
Socialdemokratiet har fremlagt ti konkrete forslag til, hvordan vi i EU løfter Afrika. De kan læses i vores udspil til en samlet udlændingepolitik for Danmark. Pladsen tillader mig nemlig ikke at gå i dybden med alle forslagene her.
Men kernen er, at vi vil bruge færre penge på landbrugsstøtte og strukturfonde og i stedet investere mere i unge afrikaneres uddannelse, bane vejen for private investorer og løfte den langsigtede udviklingsbistand til Afrika markant.
Afrika har selv et ansvar
Europas engagement i Afrika handler dog ikke kun om penge. Vores forhold og forhistorie er kompliceret, og Europa kan og skal ikke løbe fra sit ansvar for de problemer, Afrika har i dag.
Men hverken kolonitiden eller for lav bistand kan forklare kvindeundertrykkelse, korruption, forfølgelse af minoriteter eller systematiske brud på menneskerettigheder, som også er en del af Afrika. De afrikanske lande har selv et ansvar. Både for deres økonomier og deres folk.
Jeg er stor tilhænger af solidarisk omfordeling. Også på verdensplan. Men vi må ikke lukke øjnene for, at udviklingsbistanden også har været med til at fastholde afrikanske ledere, der har misbrugt deres magt og svigtet både deres lande og deres befolkninger.
Derfor skal vi stille flere krav for vores investeringer, så vi ikke finansierer diktatorer og ulighed, men derimod de afrikanske folk, deres frihed og fremtidsmuligheder.
Vi har brug for en Marshallplan for Afrika. Hvor vi investerer i deres fremtid og tryghed.
Store forandringer kræver vilje og mod
Jeg påstår ikke, at der en snuptagsløsning. Det kommer til at tage lang tid. Jeg siger heller ikke, at det bliver let. Store forandringer er aldrig lette. Det kræver politisk vilje og mod.
Men vi kan, hvis vi vil, og det vil vi socialdemokrater.
Hvis vi for alvor vil hjælpe de mennesker, som i dag ikke ser andre muligheder end at forlade deres familie, venner og hjem, så kan vi ikke fortsætte, som vi gør. Hvis vi for alvor vil passe på Danmark, så kan vi ikke fortsætte, som vi gør.
Vi skal tænke nyt, og vi skal tænke stort. Vi skal løfte Afrika.
Et historisk løft af Afrika
Socialdemokratiet lancerede som del af deres udlændinge- og asylpolitik et udspil til dansk udviklingsbistand under overskriften "Løft af Afrika”.
Her er de initiativer, som Socialdemokratiet lægger op til:
- Afrika skal prioriteres markant i EU’s næste budget
- Den europæiske udviklingsbistand målrettes Afrika
- EU’s fond for Afrika skal styrkes
- Opgør med urimelige vilkår mellem EU og Afrika
- Flere private investorer skal forbedre infrastrukturen i Afrika
- Støtte til klimatilpasning i Afrika
- Investering i uddannelse i Afrika
- Hjælp til statsopbygning og mindre korruption i Afrika
- Styrket indsats mod skattely
- Større krav til arabiske lande.
Læs hele Socialdemokratiets oplæg til Marshallplan for Afrika.