Ny analyse: Bedre normeringer kan nedbringe pædagogers sygefravær – men kun hvis de får de rigtige nye kolleger

Pædagoger bliver mere syge, når de arbejder sammen med pædagogmedhjælperne med grundskolen som højeste fuldførte uddannelse, viser en ny analyse. Det skal kommunerne være opmærksomme på, når de skal ansætte personale for at leve op til loven om minimumsnormeringer, siger økonom.

Kommunerne har mulighed for at spare millioner på vikarer, hvis de kan nedbringe sygefraværet i daginstitutionerne. Det kræver dog, at de kan ansætte personale med de rette kompetencer, ifølge en ny analyse.
Kommunerne har mulighed for at spare millioner på vikarer, hvis de kan nedbringe sygefraværet i daginstitutionerne. Det kræver dog, at de kan ansætte personale med de rette kompetencer, ifølge en ny analyse.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Bedre normeringer i daginstitutioner kan nedbringe pædagogernes sygefravær, viser en ny analyse fra Tænketanken DEA.

Ét barn mindre per pædagogisk personale vil betyde, at sygefraværet falder med cirka 1,5 time om måneden per ansat, ifølge analysen.

Det er dog langt fra ligegyldigt, hvem de ekstra hænder sidder på.

"Vi var klar til at gå ud med den her positive historie om, at det tyder på, at minimumsnormeringerne faktisk vil nedbringe sygefraværet. Men så opdagede vi, at personalesammensætningen har stor betydning," siger seniorøkonom Lena Lindbjerg Sperling, som står bag analysen. 

Vi kan se en tydelig tendens til, at pædagogerne er mere syge, når de har flere kolleger uden anden uddannelse end grundskolen.

Lena Lindbjerg Sperling
Seniorøkonom, DEA

Hvis andelen af personale med grundskolen som højeste uddannelsesniveau stiger fra nul til 50 procent, stiger pædagogernes sygefravær med over 2,5 time om måneden, ifølge analysen.

"Vi kan se en tydelig tendens til, at pædagogerne er mere syge, når de har flere kolleger uden anden uddannelse end grundskolen," siger Lena Lindbjerg Sperling.

Jo højere andel af kolleger med grundskole som højeste fuldførte uddannelse, desto højere er sygefraværet blandt pædagogerne.

Særligt i situationer, hvor sammensætningen i personalegruppen ændres, ser det ifølge analysen ud til at have stor betydning for pædagogernes sygefravær.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Børn

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024