Ny lovgivning og mere kortlægning: Det blev foreslået i debatten om klimaforandringerne på boligmarkedet

Temadebatten om klimaforandringernes konsekvenser for boligmarkedet er ovre. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

Beregningerne fra Nationalbanken har vist, at det især er på Amager, Lolland-Falster, ved Køge Bugt og visse steder på den nordfynske samt vest- og nordjyske kyst, at bankerne har store andele af deres pant bundet i oversvømmelsesudsatte boliger.
Beregningerne fra Nationalbanken har vist, at det især er på Amager, Lolland-Falster, ved Køge Bugt og visse steder på den nordfynske samt vest- og nordjyske kyst, at bankerne har store andele af deres pant bundet i oversvømmelsesudsatte boliger.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Eksperter, interesseorganisationer og politikere har i Altinget By og Bolig givet bud på, hvad de kan stille op ved problemerne, som klimaforandringerne betyder for boligmarkedet.

Baggrunden var, at klimaforandringerne nu ramte boligmarkedet, hvor boliger i områder med risiko for oversvømmelser blev solgt seks procent lavere end boliger, der lå i sikker afstand fra vandet.

Eksperter, som Mandag Morgen havde talt med, var ikke i tvivl. I takt med at klimaforandringerne førte til flere og større oversvømmelser og stormfloder, steg risikoen for økonomiske tab for boligejere, forsikringsselskaber og banker.

Beregningerne fra Nationalbanken viste også, at det især var på Amager, Lolland-Falster, ved Køge Bugt og visse steder på den nordfynske samt vest- og nordjyske kyst, at bankerne havde store andele af deres pant bundet i oversvømmelsesudsatte boliger.

Her er et overblik over deltagernes debatindlæg og deres hovedpointer:

 

Henrik WintherLøft eksisterende byområder og skab helt nye byrum, mente Cowi-direktør Henrik Winther. "Der er ikke tid til tøven, og når Nationalbanken advarer om enorme samfundstab ved oversvømmelser af ejendomme og samfundskritisk infrastruktur, så skal der handles. En oplagt handling er at benytte den nationale plan til at styrke og accelerere indsatsen og sikre, at vi bedst muligt griber de store muligheder, som fremtidens klimatilpasning også bringer med sig".
Læs indlægget her

 

Dorthe WintherKlimaforandringer presser det skrøbelige boligmarked på småøerne, mente formanden for Danske Småøer, Dorthe Winther. "Et af de første tiltag må være, at øboere, kommunale politikere og embedsmænd sætter sig sammen og laver en plan over, hvilke områder, infrastruktur og værdier der skal beskyttes på den enkelte ø. Herefter må der etableres en statslig pulje med øremærket tilskud til kystbeskyttelse på de små øer".
Læs indlægget her

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra By og Bolig

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024