Ny rapport kan vælte arbejdsskademyndighederne, advarer fagbevægelsen

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen risikerer, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) de facto bryder sammen, hvis hun gennemfører en ny plan for at nå målet om lavere sagsbehandlingstider i arbejdsskader. Sådan lyder advarslen fra fagbevægelsens repræsentanter i AES' bestyrelse.

Daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indgik en bred aftale kort før valget om en ny arbejdsskadelov, der skulle nedbringe sagsbehandlingstiderne. Hans efterfølger Ane Halsboe-Jørgensen (S) fik - trods kritik fra eksperter og fagbevægelsen - vedtaget loven i efteråret og har nu modtaget en plan fra AES for, hvordan målet om de lavere sagsbehandlingstider kan indfries.  
Daværende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indgik en bred aftale kort før valget om en ny arbejdsskadelov, der skulle nedbringe sagsbehandlingstiderne. Hans efterfølger Ane Halsboe-Jørgensen (S) fik - trods kritik fra eksperter og fagbevægelsen - vedtaget loven i efteråret og har nu modtaget en plan fra AES for, hvordan målet om de lavere sagsbehandlingstider kan indfries.  Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Nye forslag skal banke de lange ventetider ned på at få arbejdsskader vurderet, men de kan i stedet ende med at trække tæppet helt væk under de danske arbejdsskademyndigheder.

Sådan lyder et usædvanligt opråb fra fagbevægelsens repræsentanter i bestyrelsen for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), der i kølvandet på efterårets omdiskuterede arbejdsskadelov har sendt en rapport med 16 forslag om lavere sagsbehandlingstider til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

"Det er vores oprigtige bekymring, at forsøget på at reformere sig ud af udfordringerne i arbejdsskadesystemet på sigt vil indebære, at de danske arbejdsskademyndigheder de facto bryder sammen,” lyder det fra en samlet lønmodtagerside i rapporten.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Flemming Grønsund, fortæller, at de helt har frarådet AES at sende forslagene til ministeren.

"Der er risiko for, at de vil presse et i forvejen belastet system yderligere. AES har fået en bunden opgave fra ministeriet med at finde forslag, der kan få sagerne kørt hurtigere igennem, men vi frygter, at det vil ske på bekostning af vores medlemmers retssikkerhed. I stedet for skal vi nu give AES ro,” siger han.

Fra FOA lyder det, at nogle vil opleve at få enten for meget eller for lidt udbetalt i erstatning efter en arbejdsskade, hvis forslagene bliver ført ud i livet. 

"Forslagene fra AES forsimpler sagsbehandlingen i en grad, så folk ikke kan være sikre på at få den rigtige afgørelse, og de er hastet igennem på grund af et politisk ønske om at få sagsbehandlingstiden ned. Vi deler selvfølgelig det ønske, men en af årsagerne til de lange sagsbehandlingstider er blandt andet, at AES har haft svært ved at rekruttere kvalificeret personale," forklarer hun.

Sådan vil AES forkorte sagsbehandlingstiden

De 16 forslag i rapporten er tekniske og har primært til hensigt at forenkle sagsbehandlingen. Her er nogle af dem kort opsummeret.

AES vil have færre intervaller for, hvor meget varigt mén, man kan få efter en ulykke. Det kan påvirke erstatningsudgifterne. 

Myndigheden foreslår også, at Ankestyrelsen får kompetencer til at træffe afgørelser i visse sager, i stedet for som i dag at sende dem retur til AES for genbehandling, og at staten fremover skal betale for skader, som skyldes samfundskritiske sygdomme som eksempelvis corona. 

Endelig ønsker AES at udskille veteran-sagerne, samt en grundlæggende ændring af den måde, virksomhederne i dag forsikrer sig mod ulykker. De skal ikke længere skal tegne en ulykkesforsikring hos private forsikringsselskaber, men alene forsikre sig hos AES, lyder det i rapporten. 

 

 

Beskæftigelsesministeren har tidligere peget på, at AES' forslag er et vigtigt supplement til den nye arbejdsskadelov, som har et mål om at barbere ventetiden ned fra 2,5 til syv måneder. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Arbejdsmarked

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024