Nye tal: Skrøbelige ældre ligger i månedsvis i kommunale senge. Nu advarer professor mod regeringens forslag

Ifølge ny forskning og tal fra KL ligger svage ældre ofte månedsvis på midlertidige sengepladser i kommunerne, inden de enten kommer hjem, på plejehjem, på sygehuset eller dør. Nu vil regeringen give opgaven til regionerne, men professor advarer.

Kommunernes såkaldte midlertidige pladser hører hjemme i ældreplejen siger KL. Forsker bakker op, mens anden ekspert mener, at regeringens forslag om regionalt ansvar også vil være er til kommunernes fordel.<br>
Kommunernes såkaldte midlertidige pladser hører hjemme i ældreplejen siger KL. Forsker bakker op, mens anden ekspert mener, at regeringens forslag om regionalt ansvar også vil være er til kommunernes fordel.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Svage og syge ældre mennesker med behov for omfattende og komplekse plejeindsatser ligger ofte i flere måneder i en af kommunernes såkaldte midlertidige sengepladser.

Det viser ny forskning og data fra KL.

De ældres behov for pleje og behandling gør, at pladserne på en gang fungerer som en udvidelse af kommunernes plejehjem og samtidig som en forlængelse af sygehusvæsnet.

”Det er både-og for mange af de her borgere. Det er en kolossal kompleks opgave, der ikke handler så meget om akut sygdom, som det handler om meget skrøbelig, men også syge ældre med et stort plejebehov,” siger Anton Pottegård.

Han er professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet og medforfatter til forskningsartikler om de midlertidige sengepladser. Artiklerne er så nye, at de endnu ikke er blevet fagfællebedømt.

Med regeringens udspil til en sundhedsreform er der lagt op til, at ansvaret for ”hovedparten” af kommunernes 3.000 til 4.000 midlertidige sengepladser og akutpladser skal overgå til regionerne.

Det skal sikre større sammenhæng mellem indsatserne på pladserne og det øvrige regionale sundhedsvæsen.

Anton Pottegård fra SDU er glad for, at regeringen har rettet fokus på de midlertidige pladser og arbejder på at forbedre rammerne for dem.

Men han mener næppe, at det løser de problemer, man oplever i kommunerne i dag. I stedet risikerer man, at det ender med det modsatte.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024