Nyt grønlandsk parti: Debat om selvstændighed er blevet afsporet

GRØNLAND: Debatten om grønlandsk løsrivelse er blevet til en debat for eller imod Danmark, mener nyt grønlandsk parti, der er positiv overfor rigsfællesskabet og savner svar fra tilhængerne af hurtig løsrivelse.

Andreas Krog

Hovedparten af de grønlandske partier går ind for løsrivelse fra Danmark og Rigsfællesskabet. De er blot ikke enige om, hvor hurtigt det skal gå. I det nye parti, Samarbejdspartiet, vil man dog gerne holde fast i Rigsfællesskabet.

”Vi mener, Rigsfællesskabet er et samarbejde, som kan bruges til rigtig mange gode ting. Vi kan ikke forstå, at vi skal ud af det samarbejde,” siger Michael Rosing, der er formand for Samarbejdspartiet, der i marts blev opstillingsberettiget til valget til det grønlandske parlament, Inatsisartut, 24. april.

Han ser mere rigsfællesskabet som et fællesskab, end noget som Danmark kan bruge til at købe sig til mere international indflydelse.

”Debatten om selvstændighed er blevet afsporet. Det er blevet en debat for eller imod Danmark,” understreger Michael Rosing, der mener, at tilhængerne af hurtig løsrivelse lukker øjnene for, hvor godt grønlænderne faktisk har det.

”Vi grønlændere har bedre levevilkår end andre iniut-folk i Arktis. Det er, fordi rigsfællesskabet anerkender os og giver os visse rettigheder,” pointerer Michael Rosing.

Tætte familiebånd
I følge Michael Rosing frygter modstanderne af rigsfællesskabet alt dansk, da det gør én til mindre grønlænder. Men det er noget sludder, mener Rosing.

”Grønlændere holder ikke op med at være grønlændere, fordi man er medlem af Rigsfællesskabet,” fastslår Michael Rosing og peger samtidig på de tætte familiebånd mellem danskere og grønlændere samt det store antal grønlændere i Danmark.

”Der bor flere grønlændere i Danmark end i Nuuk. Det forholder man sig slet ikke til i debatten,” pointerer Michael Rosing.

Beskytte os selv
Ifølge Michael Rosing lukker tilhængerne af hurtig løsrivelse øjnene for de store negative konsekvenser for grønlandske økonomi, som en løsrivelse kan risikere at få.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024