Opsamling: Her er aktørernes anbefalinger til den udviklingspolitiske strategi

Nye storpolitiske krige og konflikter, tiltagende klimaforandringer og ingen verdensomspændende pandemi. Verden ser anderledes ud, end da den nuværende udviklingspolitiske strategi blev udformet i 2021. Så hvor skal politikerne rette blikket hen denne gang? Det spurgte Altinget en række aktører om i den seneste temadebat.

<div>Debatten kom blandt andet omkring, hvordan de varslede ligeværdige partnerskaber med afrikanske lande skal se ud.<br></div>
Debatten kom blandt andet omkring, hvordan de varslede ligeværdige partnerskaber med afrikanske lande skal se ud.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Cecilie Fischer

Inden længe synger den nuværende udviklingspolitiske strategi, Fælles om Verden, på sidste vers, og Danmark skal sætte en ny retning for den udviklingspolitiske indsats for 2025 og frem.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har varslet et øget politisk fokus på ligeværdige partnerskaber med afrikanske lande, men hvordan skal det tage sig ud? og hvad bør vi ellers have af udviklingspolitiske prioriteter?

Det var udgangspunktet for den seneste temadebat på Altinget Udvikling, hvor en række aktører fremlagde deres ønsker for udviklingsindsatsen i de kommende år.

Debatten kom vidt omkring. De fleste aktører erklærede sig enige i Løkkes ønske om en højere grad af ligeværdige partnerskaber i Afrika, enkelte understregede dog, at partnerskaberne ikke må blive set som et modstykke til arbejdet med blandt andet demokrati og menneskerettigheder.

Debattørerne ønskede sig desuden større udviklingspolitisk inklusion af børn, unge og minoriteter, fokus på bekæmpelse af klimaforandringer og global ulighed, flere innovative finansieringskilder, en strategi for Danmarks indsats i skrøbelige kontekster, en større forebyggelse af migrationsstrømme og meget mere.

"Den nuværende udviklingspolitiske strategis fokus på unge er vigtigt. Men det er ikke nok først at sætte ind, når den kommende generation allerede er ved at blive voksen. Hvis vi vil opnå resultater, må vi specifikt anerkende og prioritere børn særskilt i den næste strategi."

Læs indlægget her.

Rasmus Stuhr JakobsenRasmus Stuhr Jakobsen, forperson, Globalt Fokus

"En ny strategi skal have fokus på, hvordan vi opruster støtten til de verdensomspændende rettighedskampe, som mennesker – både individuelt og i fællesskaber og alliancer – hver dag sætter deres liv på spil for, samtidigt bliver vi nødt til at lægge en strategi for, hvordan vi understøtter viden, forståelse og respekt for menneskerettighederne i kontekster, hvor disse anfægtes og nedkæmpes"

Læs indlægget her.

Charlotte MunchCharlotte Munch (DD), udenrigsordfører

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024