Overblik: Her de vigtigste nedslag fra DF’s sommergruppemøde

En ny 10-punktsplan for at styrke demokratiet, nyt fokus i udlændingepolitikken og en opfordring til venstrefløjen. Her er de tre nedslag fra Dansk Folkepartis sommergruppemøde.

Hvis det står til Morten Messerschmidt, vil Moderaterne aldrig blive en del af en blå regering: ”Jeg kan ikke få øje på nogen person, der har skadet det danske samfund så meget som Lars løkke Rasmussen”
Hvis det står til Morten Messerschmidt, vil Moderaterne aldrig blive en del af en blå regering: ”Jeg kan ikke få øje på nogen person, der har skadet det danske samfund så meget som Lars løkke Rasmussen”Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer Sylvestersen

Onsdag holdt DF sommergruppemøde i Fredensborg.

Altinget giver dig de vigtigste nedslag fra pressemødet her.

Ny 10-punktsplan skal genoprette tilliden 

Morten Messerschmidt startede pressemødet med at præsentere partiets demokratiudspil. For danskerne har ifølge DF-formanden mistet tilliden til, at magthaverne overholder loven.

Partiet har derfor præsenteret en 10-punktsplan, der skal ”genoprette tilliden til politikerne og det politiske system”.

”Vi tror, at de ti bud, som vi har skitseret, vil være et skridt i retning af, at danskerne genvinder tilliden til, at magthaverne overholder loven.”

Du kan læse alle punkterne i Dansk Folkepartiets demokratiudspil i faktaboksen herunder:

DF's demokratiudspil
  1. Partiet vil oprette et forfatningsråd bestående af juridisk sagkyndige og uafhængige medlemmer, som træder sammen, når 1/4 af Folketingets medlemmer kræver det.
  2. Forældelsesfristen for ministeransvar skal fremover først begynde at løbe, når en minister forlader regeringen. Dette gøres for at sikre, at en minister ikke kan spekulere i tidsfrister for at undgå at skulle stå til ansvar.
  3. Offentlighedsloven skal genetableres, så de begrænsninger, der er indført for at dække over den politiske proces, ophæves, og offentlighedens mulighed for aktindsigt genetableres. 
  4. Valgforbund skal fjernes, da det ifølge partiet, skaber en uklarhed om, hvem man egentlig stemmer på, og bidrager til, at valghandlingen bliver uigennemsigtig og kan fremstå som uærlig. 
  5. Der skal være en større gennemsigtighed i politiske donationer. Konkret skal beløbsgrænsen for, hvornår donationer er anonyme sættes ned fra 22.500 kroner til 500 kroner.
  6. Nye meningsmålinger må ikke blive offentliggjort tre dage op til et valg. Det skal ifølge partiet sikre, at vælgerne træffer deres beslutninger baseret på politik og kandidaternes kvalifikationer frem for taktiske overvejelser og målingsresultater.
  7. Der skal sættes en stopper for politiseringen af embedsapparatet. Ifølge DF har der under Mette Frederiksen har der været historisk mange ansættelser af embedsmænd med en baggrund i partierne. DF mener derfor, at der skal derfor indføres en karensperiode fra, man har været ansat i et parti, til man kan ansættes i en politisk stilling i et ministerium.
  8. Ytringsfriheden er afgørende for, at demokratiet kan fungere. Derfor mener partiet, at alle indskrænkninger i den politiske debat, som ikke tjener til at begrænse injurier og løgne, skal afskaffes. 
  9. Ifølge DF har mange borgere, der tidligere boede i små landsbysamfund oplevet en følelse af manglende nærvær og distance efter de ved kommunalreformen blev en del af en ny storkommune. Partiet ønsker derfor, at der ved det førstkommende nationale valg gennemføres lokale folkeafstemninger, hvor borgerne i de tidligere mindre kommuner spørges, om de er tilfredse med at bo i den store, centraliserede kommune.
  10. Der skal indføreres straf for grove brud på notatpligten. Dette skal sikre en effektiv kontrol af, om myndigheder og ministre har handlet korrekt.

DF ændrer sit fokus i udlændingepolitikken

Sommergruppemødet var en ”historisk skiftedag” for Dansk Folkeparti, sagde Morten Messerschmidt. 

Efter mange årtier som partiets udlændingeordfører giver Pia Kjærsgaard nemlig stafetten videre til Mikkel Bjørn. 

Valget af en ny udlændingeordfører markerer også et skifte i Dansk Folkepartis udlændingepolitik, som ifølge i den nye udlændingeordfører er ”fundamentalt”.

Partiet vil fokusere mindre på at lukke grænserne yderligere og derimod fokusere på at sende de personer, der er kommet til Danmark, hjem.

”Det var Pia Kjærsgaard, som satte en prop i hullet på det skib, som man kan sammenligne Danmark med. Men der kom alligevel en del vand ind, så nu bliver det Mikkel Bjørns opgave at få tømt det vand ud,” fortalte Morten Messerschmidt.

Konkret skal den nye politik fremme hjemrejse for dem, der bor i Danmark, men som ikke har tilpasset sig dansk kultur og danske værdier.

DF's udlændingeudspil

Partiets udlændingeudspil har de følgende overordnede punkter:

En revision af tildelte statsborgerskaber

  • Dansk Folkeparti vil have de sidste 20 års tildelinger af statsborgerskaber gennemgået og annullere de statsborgerskaber, der er ”erhvervet på et forkert grundlag”.
  • Derudover forslår de, at alle statsborgerskaber, der er blevet uddelt de seneste otte år, skal genbekræftes med en fornyet dansk og indfødsretsprøve.  

En plan for 'af-islamisering' af Danmark

  • Det skal blive tæt på umuligt at leve en islamisk tilværelse i Danmark.
  • Partiet foreslår blandt andet lukning af muslimske friskoler, forbud eller afgift mod halalprodukter samt at fjerne den officielle anerkendelse af islamiske trossamfund.

Danske udrejsecentre skal omdannes til fængsler

  • Udvisningsdømte kriminelle skal indkvarteres på et lukket udrejsecenter, som kun kan forlades, når de skal sendes hjem. Det vil øge incitamentet til at forlade landet, mener partiet.

Enhedslisten har allerede kritiseret DF-udspillets del om statsborgerskab, som ifølge venstrefløjspartiet bryder med retssikkerheden. Men den kritik bekymrer ikke Mikkel Bjørn:

”Man har ikke retskrav til statsborgerskab i Danmark. Dansk statsborgerskab er et helt særligt privilegie, som selvfølgelig kun skal gives til mennesker, der taler det danske sprog ved noget grundlæggende om dansk kultur og samfundsforhold. ”

Du kan læse partiet fulde udlændingeudspil her.

Læs også

Løkke skal holdes udenfor magt 

På pressemødet var der stor spørgelyst i forhold til Morten Messerschmidts udmelding i Jyllands-Posten, om at han aldrig vil støtte op om en regering, som M-formand Lars Løkke Rasmussen er en del af.

”Jeg kan ikke få øje på nogen person, der har skadet det danske samfund så meget som Lars løkke Rasmussen,” sagde DF-formanden.

Morten Messerschmidts kom også med en appel til sine kollegaer på venstrefløjen, Pelle Dragsted og Pia Olsen Dyhr, om at bakke op om, at Lars Løkke Rasmussen skal holdes ude af en fremtidig regering.

”Så kan vi allerede sige før et folketingsvalg, at Lars løkke Rasmussens dage i politik er fortid.” 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024