Politiet truer med strejke ved grænsekontrol: Man må forvente kø
OK18: Politiforbundet svarer igen på statens lockoutvarsel ved at udtage 99 politikadetter til konflikt, hvilket ifølge fagforbundet vil have mærkbar effekt på kontrollen af grænsen. Dansk Folkeparti vil finde ressourcer til at bevare grænsebevogtningen i tilfælde af konflikt.
Emma Qvirin Holst
JournalistKristine Korsgaard
RedaktionschefSimon Lessel
RedaktørNu risikerer en forestående storkonflikt at få konsekvenser for bevogtningen af den danske grænse.
Politiforbundet har besluttet sig for at svare igen på statens lockout af 120.000 statsligt ansatte og har derfor udtaget 99 politikadetter til konflikt fra 16. april.
"Det vil ramme grænsekontrollen mærkbart, og selv om vi i første omgang har friholdt politikadetterne, så føler vi os tvunget til at komme med et modsvar til den meget voldsomme lockout af 120.000 statsansatte," siger Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i en pressemeddelelse.
Den danske grænse bevogtes i dag blandt andet af politikadetter, og derfor vil det have en effekt, hvis de offentlige overenskomstforhandlinger ender i konflikt. Politiforbundet oplyser til Altinget, at det konkret kan betyde kø ved grænsekontrollen.
Der vil stadig være kontrol, for ud over politikadetter er der militærfolk til at passe opgaven.
Af de 99 politikadetter, som bliver udtaget til strejke, er de 21 på skole, mens et mindre antal udfører bevogtningsopgaver i København, for eksempel ved den jødiske synagoge. Resten udfører i dag grænsekontrol.
DF: I tilfælde af konflikt må vi finde andre ressourcer
En af grænsekontrollens største fortalere er Dansk Folkeparti, og her er partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, også ærgerlig over, hvis en eventuel konflikt vil påvirke grænsekontrollen.
”Det er selvfølgelig ingen hemmelighed, at vi da altid er kede af det, hvis der sker noget, som svækker grænsekontrollen, og det har det her potentiale til at gøre.”
Martin Henriksen understreger dog, at partiet for nu vil afvente, om forhandlingerne ender med en konflikt, før det lægger sig fast på, hvad der skal gøres.
”Men hvis der sker det, at grænsekontrollen bliver svækket, hvilket vi af indlysende årsager vil være kede af i Dansk Folkeparti, så må vi se, om vi kan gå ind og kompensere på anden vis,” siger han.
Det kan blandt andet ske ved at opjustere bevogtningen med Hjemmeværnet eller andre, der ”kan gå ind og hjælpe mere til, end de gør i forvejen”, tilføjer Martin Henriksen.
Er der ressourcer til at opjustere i tilfælde af konflikt?
”Et samfund skal altid være parat til at finde de nødvendige ressourcer til at passe på landet. Så det er et spørgsmål om vilje. Den har vi helt klart i Dansk Folkeparti, og jeg er overbevist om, at der også er andre gode folk, der er parat til at finde ressourcerne, hvis det er det, der skal til,” siger Martin Henriksen.
Altinget har forsøgt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der henviser til Justitsministeriet. Altinget arbejder på at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men det er ikke lykkedes inden denne artikels deadline.
Rigspolitiet oplyser til Altinget, at de onsdag ikke vil udtale sig om Politiforbundets strejkevarsel.*
Yderligere pres på forhandlingerne
Arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitet mener, at udmeldingen fra Politiforbundet er med til at lægge ekstra pres på forhandlingerne i Forligsinstitutionen.
“Det er selvfølgelig uheldigt, hvis man vil sende et signal om, at enderne er ved at mødes nede i Forligsinstitutionen. Der lægger den her udmelding yderligere pres på parterne. Det ser ikke nemt ud for parterne at opnå et forlig,” siger Nana Wesley Hansen.
I BUPL har man netop haft spørgsmålet, om hvorvidt man vil udtage flere til strejke, oppe på et hovedbestyrelsesmøde. Og her blev man enig om ikke at udtage yderligere af foreningens medlemmer til strejke.
“Vi har valgt ikke at udtage flere til at strejke. Vi har ikke et ønske om at optrappe konflikten yderligere,” siger formand i BUPL Elisa Bergmann til Altinget.
“Vi vil bruge krudtet på at finde en løsning i Forligsinstitutionen,” siger Elisa Bergmann.
Altinget har talt med flere kilder i Forhandlingsfællesskabet, der ligeledes meddeler, at der ikke fra deres side er planer om at udtage flere medlemmer til strejke.**
Artiklen er ændret onsdag 14. marts kl. 14.20. Politiforbundet havde tidligere oplyst til Altinget, at en strejke kan medføre færre kontroller ved grænserne, men nu siger forbundet i stedet, at en strejke formentlig vil betyde kø ved grænsekontrollen.
* Tilføjet klokken 14:26.
** Artiklen er opdateret klokken 14:40 med afsnittet 'Yderligere pres på forhandlingerne'.