Rosenkrantz-Theil får kritik for at haste lov om magtanvendelse igennem som minister
Forårets lovbehandling af de omdiskuterede magtanvendelsesregler var “kritisabel” og “problematisk” for lovens kvalitet, lyder det i en ny afgørelse fra Folketingets præsidie. Tidligere minister “tager kritikken til sig,” mens partier opfordrer Hæstorp til at genbehandle loven.
Simon Lessel
RedaktørDet gik for stærkt, da tidligere socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ville have de nye og omdiskuterede regler for magtanvendelse på plads i foråret. Og det var “problematisk” for lovens kvalitet.
Sådan lyder det fra Folketingets præsidium i en ny afgørelse.
“Præsidiet finder det særligt kritisabelt, at lovforslaget blev fremsat i ufuldstændig form, da der fortsat var igangværende politiske forhandlinger. Det gjorde det vanskeligt at gennemføre en meningsfuld 1. behandling, ligesom det var problematisk i forhold til medlemmernes arbejdsvilkår, offentligheden og lovkvaliteten,” skriver Folketingets formand Søren Gade (V) i svaret på klagen, som Altinget er i besiddelse af.
Pernille Rosenkrantz-Theil forlod socialminister-posten i september for at blive sit partis overborgmesterkandidat i København.
Hun oplyser i et skriftligt svar til Altinget, at hun tager kritikken til sig.
”Som jeg har sagt tidligere, så har det aldrig være min eller ministeriets intention at haste noget igennem,” skriver hun. Hun understreger samtidig, at hun ikke har flere kommentarer til sagen, fordi hun ikke længere er minister på området.
Meldingen fra præsidiet er et resultat af, at fire partier i kølvandet på lovbehandlingen af de nye regler før sommerferien valgte at indgive en klage over Pernille Rosenkrantz-Theil efter forløbet.
Ordførerne fra SF, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten var nemlig stærkt utilfredse med tidligere den socialministers ageren, da de nye regler for brug af magt over for udsatte borgere med handicap skulle konverteres til lovtekst i Folketingssalen.
I klagen kritiserede de ministeren for at haste de nye regler igennem i en proces, der både var sjusket, risikerede at gå ud over borgernes retssikkerhed og lagde “et urimeligt pres” på folketingsmedlemmerne.