Debat

S: Christiansborg skal ikke lave særlovgivning for ikke-vestlige ældre

Ældre med ikke-vestlig baggrund er ikke én homogen gruppe, hvilket gør det svært at lave særlovgivning, der skal imødekomme de ældres forskellige behov og ønsker, skriver ældreordfører Birgitte Vind (S).

Folketinget har det centrale ansvar for at sikre, at rammerne for ældreområdet fungerer og er til gavn for de ældre, skriver Birgitte Vind (S).
Folketinget har det centrale ansvar for at sikre, at rammerne for ældreområdet fungerer og er til gavn for de ældre, skriver Birgitte Vind (S).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Birgitte Vind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det at blive gammel er ikke en sygdom. Det er en naturlig del af livet. Og vores ønsker om at blive set som hele mennesker og have indflydelse på vores hverdag forsvinder ikke, fordi vi bliver ældre. Det tror jeg gælder, uanset hvor vi er født, eller hvad vi tror på.

Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på, at "ældre med ikke-vestlig baggrund" jo langt fra er nogen homogen gruppe. Hverken når det kommer til deres baggrund, det liv, som de har levet i Danmark, eller deres ønsker og behov som seniorer.

Frem for at betragte dem som medlemmer af en særlig gruppe tror jeg, at vi skal se dem som hele mennesker, der som alle andre skal have en værdig alderdom med plads til selvbestemmelse.

Temadebat

Er velfærdssamfundet rustet til bølgen af minoritetsetniske ældre?

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ikke-vestlige indvandrere over 65 år forventes at stige fra cirka 29.500 i dag til mere end 132.000 i 2050.

Og selvom demens, kroniske sygdomme og alderdom hverken kender til hudfarve, religion eller kultur, kan sproglige og kulturelle barrierer skabe en anderledes type udfordringer, end dem vi typisk diskuterer i forbindelse med den demografiske udvikling.

Men bliver de studerende på pleje- og omsorgsuddannelserne i dag klædt godt nok  på til den virkelighed, der venter dem? Og har nuværende medarbejdere brug for mere efteruddannelse?

Og er der behov for at tage flere særlige hensyn til denne gruppe ældre i den generelle ældrepleje?

De spørgsmål stiller Altinget Ældre i en ny temadebat, hvor vi giver ordet til politikere, ældreorganisationer og eksperter, som alle vil give deres bud på, hvordan udfordringerne bedst kan tackles.

Du kan se det fulde debatpanel her.

I Socialdemokratiet tror vi ikke på, at vi skal dele os op efter etnisk oprindelse. Tværtimod skal vi gå i skole sammen, bo sammen, arbejde sammen og blive gamle sammen.

Jeg har derfor svært ved at se, at vi fra Christiansborg skal lovgive om en ældrepleje særligt målrettet personer med ikke-vestlig baggrund. Og det er heller ikke mit indtryk ud fra de samtaler, som jeg har med folk på ældreområdet, at det efterspørges.

Ny ældrelov skal styrke medbestemmelsen

Her efterspørger man tværtimod bedre rammer for at udvikle en ældrepleje, som kan matche de ældres behov. Som netop tager udgangspunkt i, at ældre er forskellige og har forskellige ønsker. Der findes ikke en "one size fits all"-model.

I dag er ældreområdet desværre blevet alt for detailstyret. Der er for meget fokus på standarder og dokumentationskrav.

Det giver dårlige forudsætninger for at tilrettelægge plejen ud fra individuelle ønsker og behov. For at skabe de relationer og den omsorg, som ældre ønsker og forventer, uanset baggrund.

Det er derfor, at regeringen og Socialdemokratiet meget gerne vil lave en helt ny ældrelov med fokus på klare værdier og mulighed for selvbestemmelse.

Men hvor vi ikke går ind og detailstyrer, hvordan opgaven konkret skal løses. Så den ældre i stedet bliver mødt som menneske og ikke bare som et nummer i systemet. Det bliver en kæmpe opgave og et fuldstændigt nybrud med den måde, som vi i årevis har styret ældreplejen på.

Fokus på ensomhed blandt ældre

Men giver det da slet ikke nogen særlige udfordringer, at vi får flere ældre med anden etnisk baggrund end dansk?

Det er klart, at der er en særlig problemstilling i forhold til dem, som ikke taler godt dansk og ikke har noget stort socialt netværk. De risikerer at blive glemt og marginaliserede.

Jeg er også åben for at se på, om vi skal klæde vores personale bedre på til at hjælpe ældre, som ikke taler dansk

Birgitte Vind (S)
Ældreordfører

Derfor er et vigtigt indsatsområde at fokusere på at opspore og forebygge ensomhed. Her skal vi arbejde sammen Folketinget, kommuner og civilsamfund. Så tror jeg, at der er mulighed for at inkludere endnu flere ældre med anden etnisk baggrund.

Et bredt flertal i Folketinget aftalte i efteråret at udarbejde en national ensomhedsstrategi med blandt andet et nationalt ensomhedspartnerskab, der skal indsamle viden, som kan bruges af både det plejepersonale, der har den direkte kontakt med de ældre, men også så vi styrker civilsamfundets rolle. Det er aldrig for sent at blive en del af et fællesskab.

Praktiske løsninger findes lokalt

Vi ved også, at der blandt ældre og deres pårørende med ikke-vestlig baggrund kan være mindre kendskab til de muligheder, som man har for at få hjælp, hvilket igen kan medføre en utryghed over for eksempelvis at flytte på plejehjem. Det kan være en utryghed over noget helt lavpraktisk som den mad, der bliver serveret. 

Her tror jeg dog igen, at mange af løsningerne skal findes lokalt. Det er her, man bedst kan informere om de muligheder, der findes i kommunen. Og det er her, man kan finde praktiske løsninger på de udfordringer, der måtte opstå undervejs.

Her finder man jo rundt om på plejehjemmene løsninger for dem, som eksempelvis ikke spiser svinekød (eller ikke spiser kød i det hele taget).

Jeg er også åben for at se på, om vi skal klæde vores personale bedre på til at hjælpe ældre, som ikke taler dansk. For vi ved, hvor vigtig kommunikationen mellem ældre og plejepersonale er. Også i forhold til at opspore eventuelle sygdomme og undgå indlæggelser.

Fra Folketingets side har vi et helt centralt ansvar for at sikre, at de overordnede rammer er i orden. Blandt andet at pengene følger med, når der kommer flere ældre.

For det er netop, når hverdagen er presset, at der bliver mindre overskud til at tage det individuelle hensyn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Vind

MF (S)
Lærer (Jelling Seminarium 1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024