Sådan stemmer vælgerne med de højeste og laveste indkomster
Liberal Alliance er størst blandt de rigeste, mens de røde partier dominerer hos vælgerne med de laveste indkomster. Det viser en analyse som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet.
Malte Bruhn
JournalistDer er store forskelle på, hvad de forskellige partiers vælgere tjener.
Det viser en analyse af vælgerprofiler, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet på baggrund af i alt 12.265 interviews foretaget af Epinion og Verian, hvor de medvirkende selv har indrapporteret deres løn.
Forklaringen er først og fremmest, at vælgernes partivalg oftest defineres ud fra køn, alder, uddannelse, geografi og beskæftigelse, forklarer Kasper Møller Hansen, der er professor i statskundskab på Københavns Universitet.
"Det er primært de faktorer, der skiller vælgerne og forklarer forskellene blandt partierne på deres vælgeres indkomst. Men det ændrer ikke ved, at nogle partier har nogle rige vælgere, og at andre partier har nogle knap så rige vælgere," siger han.
Alle partier finder flest af deres vælgere i bunden og midten af spektret. Det skyldes, at grupperne er markant større, end de højeste dele af skalaen.
Et generelt mønster er dog, at Liberal Alliance, Konservative og Moderaterne klarer sig godt hos mange vælgere med høje indkomster.
Anderledes ser det ud for blandt andet Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet, der står stærkere i bunden af skalaen.
"Vi ved, at mange røde vælgere er studerende, kvinder og unge, mens blå vælgere har mere tendens til at være mænd og lidt ældre. Det er det, der afspejler sig i tallene," siger Kasper Møller Hansen.