Anmeldelse af 
Poul Grinder-Hansen

5 A'er: Børsen-bog rummer en fascinerende fortælling om dansk erhvervsliv

Erhvervshistorikeren Anders Ravn Sørensen har skrevet en spændende bog om Børsens rolle som centrum for handel og erhvervsliv og de mange aktiviteter, der har præget dens historie. Men bogen er til tider baseret på unøjagtigheder og utilstrækkelig kildeangivelse, skriver Poul Grinder-Hansen.

Forfatteren skildrer kyndigt og levende den brogede buket af virksomheder og aktiviteter, der har haft til huse i bygningen, skriver Poul Grinder-Hansen.
Forfatteren skildrer kyndigt og levende den brogede buket af virksomheder og aktiviteter, der har haft til huse i bygningen, skriver Poul Grinder-Hansen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Poul Grinder-Hansen
Børsen
Anders Ravn Sørensen
335 sider, Gads Forlag

 

For de fleste danskere var det en rystende oplevelse, da en voldsom brand 16. april 2024 hærgede en af de mest ikoniske bygninger i København, Børsen.

Christian 4.s bygningsværk, som stod indflytningsklar i 1624, var midt i en gennemgribende udvendig restaurering som optakt til sin 400-års fødselsdag, da flammerne ændrede alt.

I stedet for fejringen af en færdigrestaureret bygning måtte en kongelig grundstensnedlæggelse 26. september 2024 markere, at bygningens ydre med tiden vil blive genskabt efter branden med dragespir, kobbertag, teglstensmure og sandstensfigurer.

I september udkom også en stor bog om Børsen, som var bestilt til at udkomme til jubilæet, men i stedet fik en ganske anden og dyster baggrund.

Forfatteren er Anders Ravn Sørensen, som er ph.d. i historie og lektor ved CBS, og i sin indledning kommer han med en klar varedeklaration. Han er først og fremmest erhvervshistoriker, og derfor har han lagt vægt på virksomheder, handelsfolk og iværksættere, som er knyttet til Børsen.

Bogen er en både underholdende, tankevækkende og ikke mindst læseværdig opridsning af alle de aktiviteter, som er foregået indenfor Børsens arkitektoniske rammer.

Poul Grinder-Hansen
Seniorforsker, Nationalmuseet.

Erhvervshistorisk indsigt er da også en passende baggrund for at skildre det liv, som har udfoldet sig i Børsen, og som på en række områder har præget det danske samfund.

Ingen kunne vide, at Børsen inden bogens udgivelse blev så ødelagt, at der opstod et behov for grundlæggende viden om bygningshistorien baseret på kildestudier og iagttagelser af bygningsspor.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kultur

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024