Stålsat spanier med sort bælte i klimadiplomati skal bære den grønne fane i Bruxelles

Spanske Teresa Ribera har fået til opgave at sikre, at EU's grønne politik videreføres. Spanieren har en udholdenhed og viljestyrke, der overgår de fleste – men er også kompromisvillig, lyder det.

Teresa Ribera er udvalgt til at være en af seks næstformand i den nye EU-Kommission. Hun får ansvar for konkurrenceområdet og meget af det grønne. Næstformændene refererer direkte til kommissionsformand Ursula von der Leyen.
Teresa Ribera er udvalgt til at være en af seks næstformand i den nye EU-Kommission. Hun får ansvar for konkurrenceområdet og meget af det grønne. Næstformændene refererer direkte til kommissionsformand Ursula von der Leyen.Foto: Alejandro Martínez Vélez/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Hun bliver beskrevet som ekstremt visionær, utrættelig og bestemt ikke bange for at sige sin mening.

Og så har hun lige opnået "det højeste niveau af indflydelse", Spanien nogensinde har haft i Bruxelles.

Sådan har den spanske premierminister Pedro Sanchez i hvert fald beskrevet den post, som Teresa Ribera er blevet tildelt.

Som EU-Kommissionens kommende andenstyrmand får Teresa Ribera ansvar for "en ren, retfærdig og konkurrencedygtig omstilling". En portefølje, der dækker over nærmest alt, der vedrører grøn omstilling og konkurrenceevne.

Dermed bliver Teresa Ribera – hvis hun kommer helskindet gennem sin høring i Europa-Parlamentet – en særdeles magtfuld EU-kommissær.

Hun bliver også nærmeste chef for Dan Jørgensen, der skal tage hånd om energiområdet. De to har tidligere arbejdet tæt sammen under klimatopmøder.

"Det er måske min bedste ven uden for dansk politik. Så det er rigtig positivt," sagde Dan Jørgensen den dag, kommissærholdet blev sat, om udsigterne til at få en spansk chef.

Som grøn anfører kommer Teresa Ribera til at kæmpe hårdnakket for, at EU fastholder sine grønne ambitioner.

Altinget tegner et portræt af den 55-årige spanske socialdemokrat.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024