Strammere krav og lavere ydelser: Sådan vil VLAK få folk til at arbejde længere
2025-PLAN: Flere danskere skal blive længere tid på arbejdsmarkedet, mener regeringen, der blandt andet foreslår at sænke integrationsydelsen.
Cecilie Gormsen
RedaktionschefSelvom flere og flere danskere over 60 år bliver på arbejdsmarkedet, er det ikke godt nok.
Det mener VLAK-regeringen, der i forbindelse med fremlæggelsen af sin nye 2025-plan har præsenteret et tilbagetrækningsudspil.
”Siden 2000 er antallet af danskere over 60 år på arbejdsmarkedet steget markant, og det samme er andelen af danskere i folkepensionistalderen. Så der er en positiv udvikling i gang,” siger finansminister Kristian Jensen (V) og fortsætter:
”Men i forhold til landene omkring os er udviklingen ikke ligeså positiv, som vi kan se i Sverige og i Norge, hvor en større andel af både de 60-64-årige og de 65-69-årige fortsat er i beskæftigelse.”
Derfor foreslår regeringen en række initiativer (se boksen til højre), der skal gøre det mere attraktivt at blive længere på arbejdsmarkedet.
Kun DF inviteres til forhandlinger
Blandt andet vil regeringen i 2018 genskabe muligheden for skattefrit at få udbetalt efterlønsbidrag, man selv har indbetalt. Derudover vil regeringen også igangsætte en målrettet indsats for at fastholde ældre medarbejdere
Regeringen har fortalt, at kun Dansk Folkeparti bliver inviteret med til forhandlingerne om, hvordan danskerne kan holdes længere på arbejdsmarkedet. Og der er da også initiativer, som formentlig vil falde i god jord hos det blå støtteparti.
Regeringen foreslår nemlig som et af sine initiativer at nedsætte integrationsydelsen.
”Vi vil gerne have, at flere flygtninge og asylansøgere kommer hurtigere ind på arbejdsmarkedet. En forudsætning for at blive længere på arbejdsmarkedet er, at man er på arbejdsmarkedet, og derfor vil vi nedsætte integrationsydelsen med to procent,” siger Kristian Jensen.
Samtidig vil regeringen fjerne dansktillægget, som findes i dag, og i stedet indføre en danskbonus. Det betyder, at man får en kontant bonus på 6.000 kroner skattefrit, hvis man består dansk prøve 2 eller tilsvarende. Derudover strammes optjeningskravene for at få folkepension.
Flere initiativer i efteråret
Regeringens tilbagetrækningsudspil er en del af den reviderede 2025-plan, som også blev fremlagt tirsdag. Planen skal øge væksten i Danmark med 80 milliarder kroner gennem højere beskæftigelse og produktivitet. Blandt andet vil regeringen sænke skatten både i bunden og i toppen, men mere konkrete planer vil først blive fremlagt i efteråret. Det samme gælder forslag, der skal lette byrder og forbedre infrastrukturen.
Hvem regeringen har tænkt sig at forhandle skattelettelser med i efteråret vides endnu ikke. Men finansminister Kristian Jensen håber, at Dansk Folkeparti vil være med til en skattereform.
”Vi kan se at Dansk Folkeparti har været med til at tage initiativ på store og afgørende beslutninger i forhold til, hvor dansk økonomi er i dag,” siger Kristian Jensen og fortsætter:
”Uden Dansk Folkepartis deltagelse ville vi aldrig have stået i så stærk en økonomisk situation som i dag, og derfor forventer vi selvfølgelig, at de – og også gerne andre partier – vil være med til at gennemføre nye reformer,” siger Kristian Jensen.
Hovedpunkterne i regeringens tilbagetrækningsudspil
Et endnu bedre pensionssystem
1. Mulighed for at spare op uden modregning - målretning af aldersopsparing
2. Pulje til håndtering af samspilsproblemet, som udmøntes i JobReform fase II
3. Obligatorisk pensionsopsparing for lønmodtagere og overførselsmodtagere, som ikke eller kun i meget begrænset omfang indbetaler til pension
4. Pensionsudbetalingsalderen harmoniseres med efterlønsalderen for nye kontrakter
5. Forhøjelse af udbetalingsperioden for ratepensioner med fem år til 30 år.
Øget tilskyndelse til længere arbejdsliv
1. Frivillig skattefri udbetaling af efterlønsbidrag
2. Mulighed for hurtigere udbetaling af opsat pension
3. Opstramning af optjeningskrav til fuld ret til folkepension
4. Opstramning af optjeningskrav til fuld ret til supplerende pensionsydelse (ældrecheck)
5. Opstramning af optjeningskrav til fuld ret til førtidspension
6. Målrettet indsats for fastholdelse af ældre medarbejdere
7. Nedsættelse af integrationsydelsen med 2 procent
8. Afskaffelse af dansktillægget og indførelse af danskbonus