SVM-aftale om lavere arveafgift kan påvirke erhvervsdrivende fonde

En lavere arveafgift giver mindre incitament til at danne nye erhvervsdrivende fonde. Det er et potentielt tab for samfundet, siger fonds-ekspert.

Stifteren af det amerikanske outdoor brand Patagonia valgte i 2022 at overdrage virksomheden til en fond, der skal drive selskabet og donere alt overskud til miljøbevarende formål, der begrænser global opvarmning og fremmer biodiversitet. Billedet er fra åbningen af en butik i Tokyo i april 2023
Stifteren af det amerikanske outdoor brand Patagonia valgte i 2022 at overdrage virksomheden til en fond, der skal drive selskabet og donere alt overskud til miljøbevarende formål, der begrænser global opvarmning og fremmer biodiversitet. Billedet er fra åbningen af en butik i Tokyo i april 2023Foto: Issei Kato/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

 

Regeringens plan om at sænke arveafgiften vil gøre det mindre attraktivt at stifte nye erhvervsdrivende fonde. Og samfundet kan dermed gå glip af aktiviteter og penge til velgørende formål. 

Det vurderer en ekspert i fonde på baggrund af SVM-regeringens erklærede mål om at sænke arveafgiften fra 15 til 10 procent. Sådan en lovændring vil få betydning for de mange tusinde familieejede virksomheder, der står overfor et ejerskifte. 

”Jo lavere en arveafgift er, jo bedre kan det betale sig at holde ejerskabet i familien fremfor i en fond, så på den måde vil det alt andet lige påvirke fondene,” siger professor i fonde ved CBS, Steen Thomsen. 

Fortsat familieejerskab i virksomheder med store formuer er ikke nødvendigvis det bedste for samfundet, siger han: ”Der er et potentielt tab for samfundet i, at det ikke overgår til fondsejerskab”. 

I Dansk Erhverv bekræfter politisk konsulent for familieejede virksomheder Carl Andersen, at en lavere arveafgift gør det mindre attraktivt at stifte nye erhvervsdrivende fonde.  

Fondsejede virksomheder skal stadig tjene penge, men det skal gøres på en ordentlig måde, ellers bliver det jo absurd. Man kan jo ikke køre i overhalingsbanen og skade miljøet, mens man oppe i fonden sidder og deler penge ud for at skåne miljøet

Steen Thomsen
Professor, Copenhagen Business School

”Alt andet lige, vil det blive mindre attraktivt at oprette en erhvervsdrivende fond. Man gør det i dag, fordi det er en større skattemæssig besparelse i forbindelse med et generationsskifte. Og når arveafgiften sænkes, kan man tænke, at der kommer færre fonde,” siger han. 

Mange danske virksomheder står over for et snarligt generationsskifte og dermed en beslutning om, hvorvidt virksomheden skal blive i familien eller overgå til fondsejerskab. 

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024