Tesfaye kigger ud over landets grænser i arbejdet med ny ungdomsuddannelse

Finland, Norge, Sverige og Schweiz er lande, som undervisningsministeren har kigget mod i arbejdet med en ny ungdomsuddannelse. Andre landes erfaringer er svære at overføre, men man kan godt lade sig inspirere, siger ekspert.

"Jeg tror, vi kommer til at se på institutionslovgivningen med henblik på at sikre, at vi ikke har for mange forskellige institutioner i samme by," siger Mattias Tesfaye, der dog understreger, at regeringen ikke har nogen planer om et opgør med ideen om selvejende ungdomsuddannelser.
"Jeg tror, vi kommer til at se på institutionslovgivningen med henblik på at sikre, at vi ikke har for mange forskellige institutioner i samme by," siger Mattias Tesfaye, der dog understreger, at regeringen ikke har nogen planer om et opgør med ideen om selvejende ungdomsuddannelser.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Danmark har sin helt egen model for, hvordan vores ungdomsuddannelser er skruet sammen. Men vi bør kigge lidt mere ud over landets grænser.

Det mener undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) på baggrund af debatten om regeringens kommende udspil om en ny ungdomsuddannelse.

"Jeg har bemærket, at skolediskussioner meget hurtigt bliver meget nationale. På det område er vi ikke så gode til at løfte blikket og se, hvad de har af erfaringer i nabolandene," siger han.

Noget af det, Mattias Tesfaye gerne vil inddrage i den danske debat, er Finlands succes med at få unge til at vælge en erhvervsrettet vej efter grundskolen.

"Her er det faktisk den erhvervsrettede vej, der er populær hos de unge, og hvor man mangler pladser. Det viser, at det kan lade sig gøre at lave et attraktivt alternativ til det boglige gymnasium," slår han fast.

Regeringen har endnu ikke fremlagt et udspil, men har varslet, at man arbejder på en ny erhvervsrettet gymnasieuddannelse, som skal få flere unge til at gå den faglærte vej.

Det er en god tommelfingerregel, at alle unge har krav på at være en del af et ungdomsmiljø i de sidste teenageår.

Mattias Tesfaye (S)
Undervisningsminister

Ministeren fremhæver desuden Norge som en inspirationskilde. Her har alle unge en lovfæstet ret til en ungdomsuddannelse af tre års varighed.

"Det er en god tommelfingerregel, at alle unge har krav på at være en del af et ungdomsmiljø i de sidste teenageår," siger han.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024